Kurczak po tajsku i jego sekretny składnik. W takiej odsłonie zasmakuje każdemu!

Kurczak po tajsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak po tajsku

  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
  • 3 łyżki Sok z limonki
  • 20 g Sezam
  • Kawałek Świeży imbir
  • 2 łyżki Olej kokosowy
  • 500 g Filet z kurczaka
  • 50 g Orzeszki ziemne
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 1 garść Szczypiorek
  • Kawałek Papryczka chili
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 łyżka Czerwona pasta curry
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 220 ml Mleczko kokosowe
  • 1 łyżka Sos rybny

Przygotowanie

  1. 1

    Orzeszki ziemne posiekaj.

  2. 2

    Rozgrzej patelnię na palniku o średniej mocy, a następnie wsyp na nią orzeszki i praż je do chwili zarumienienia. Czynność ta powinna trwać ok. 5 minut. Następnie dodaj ziarna sezamu i kontynuuj prażenie przez kolejne 5 minut. Po tym czasie przesyp przygotowane składniki do miseczki.

  3. 3

    Piersi z kurczaka starannie umyj, następnie osusz i pokrój w kostkę o boku mierzącym ok. 2 cm. 

  4. 4

    W misce umieść kawałki kurczaka, pastę curry, olej rzepakowy i starannie wymieszaj podane składniki. Zamarynowane mięso odstaw na co najmniej 20 minut. 

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie pióra.

  6. 6

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę. 

  7. 7

    Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  8. 8

    Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekaj.

  9. 9

    Mięso oprósz skrobią ziemniaczaną i wymieszaj składniki. 

  10. 10

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego. Następnie dodaj cebulę, czosnek, imbir oraz papryczkę chilli i smaż składniki na palniku o średniej mocy przez ok. 5 minut. 

  11. 11

    Na patelnię dodaj oprószone skrobią kawałki kurczaka i smaż je do chwili zarumienienia, a następnie wlej mleczko kokosowe, sos sojowy i rybny oraz sok z limonki. Podgrzewaj składniki jeszcze przez 5 minut. W tym czasie sos powinien apetycznie zgęstnieć.

     

    Kurczak po tajsku smakuje znakomicie w towarzystwie gotowanego ryżu. Nie zapomnij przed podaniem posypać go prażonymi orzeszkami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też