Kruchy tort bezowy z owocami, w którym się zakochasz. Przepis nie jest trudny

Tort bezowy z owocami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tort bezowy z owocami

  • 250 g Cukier
  • 5 sztuk Białko jajka
  • 1.5 łyżeczka Skrobia ziemniaczana
  • 500 g Owoce
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • 500 g Śmietanka 36%

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 120 st. C.

  2. 2

    Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Na pierwszym arkuszu narysuj 2 okręgi o średnicy 18 cm, natomiast na drugim jeden okrąg o tej samej średnicy.

  3. 3

    Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając pianę. Gdy stanie się sztywna i lśniąca dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną. Wspomniane komponenty mieszaj aż do chwili połączenia.

  4. 4

    Pianę podziel na 3 części i równomiernie rozsmaruj ją na narysowanych okręgach. 

  5. 5

    Blaty bezowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je z funkcją termoobiegu przez 90 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy do całkowitego wystygnięcia.

  6. 6

    Schłodzoną śmietanę ubij za pomocą miksera na sztywną pianę.

  7. 7

    Owoce starannie umyj, a następnie osusz, używając ręcznika papierowego.

  8. 8

    Na blat bezowy nałóż 1/3 bitej śmietany oraz część owoców. Następnie przykryj krem drugim blatem bezowym i ponownie nałóż 1/3 masy śmietanowej oraz porcję owoców. Kolejno przykryj krem ostatnim blatem, rozsmaruj resztę bitej śmietany, a na koniec udekoruj deser pozostałymi owocami. 

     

    Tort bezowy z owocami przechowuj w lodówce. Najlepiej serwować go w dzień przygotowania.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też