Zasmażana kapusta jak u babci. Niezastąpiony dodatek do drugiego dania

Zasmażana kapusta, kotlet i ziemniaki z koperkiem
Źródło: Shutterstock/Jacek Chabraszewski

Składniki

Zasmażana kapusta jak u babci

  • 50 g Masło
  • 250 g Boczek wędzony
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1.5 szklanki Bulion
  • 1 główka Młoda kapusta
  • 0.5 Łyżeczka Kminek
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 pęczek Koperek
  • 1 łyżeczka Curry
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Główkę kapusty starannie umyj, a następnie bardzo drobno poszatkuj. Pokrojone warzywo umieść w głębokim garnku i dodaj bulion. Zaraz potem dopraw zawartość garnka, dodając czarny pieprz mielony, kminek, cukier oraz sól. Naczynie połóż na palniku o średniej mocy i gotuj ok. 10 minut. W tym czasie kapusta powinna nieco zmięknąć.

  2. 2

    W międzyczasie obierz cebulę z łupin i drobno pokrój.

  3. 3

    Boczek pokrój w niewielką kostkę. 

  4. 4

    Na patelnię dodaj pokrojony boczek i smaż, aż z kawałków mięsa wytopi się nadmiar tłuszczu. Zaraz potem dodaj pokrojoną cebulę i smaż razem przez kilka minut. Cebula powinna nabrać złocistego koloru.

  5. 5

    Po kilku minutach na patelnię dodaj masło, a kiedy stanie się płynne, dodaj mąkę pszenną. Całość energicznie wymieszaj. Do zasmażki dodaj odrobinę wody z garnka z kapustą i raz jeszcze wymieszaj całość.

  6. 6

    Składniki z patelni połącz z zawartością garnka i gotuj razem, aż do miękkości kapusty zasmażanej. 

  7. 7

    Koperek umyj i osusz, a następnie drobno posiekaj.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też