Stek z antrykotu — poznaj przepis na idealnie soczysty kawałek wołowiny
Stek z antrykotu to wyśmienity pomysł na obiad lub danie z grilla. Soczysty kawałek wołowego mięsa, podany z dodatkiem ziołowego masła usatysfakcjonuje każdego, nawet największego miłośnika mięsnych potraw. Przygotowanie idealnie soczystego i aromatycznego steka z antrykotu nie jest arcytrudne. W poniższym przepisie zdradzamy, jak go przyrządzić, by zachwycić wszystkich domowników lub zaproszonych do wspólnego biesiadowania gościa.
Składniki
Stek z antrykotu
- 250 g Stek wołowy z antrykotu
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 2 ząbki Czosnek granulowany
- 50 g Masło
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Aromatyczne masło z ziołami
- 100 g Maslo
- 1 ząbek Czosnek
- Pieprz czarny mielony
- 3 łyżki Miks ulubionych ziół
- Sól
Przygotowanie
- 1
Mięso wyciągnij z lodówki na ok. godzinę przed planowanym rozpoczęciem jego przygotowania. Pozbądź się nadmiaru tłuszczu i dopraw stek z antrykotu, posypując go czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli. Następnie doprawiony kawałek mięsa odłóż na bok, na ok. 10 minut. W tym czasie wołowina delikatnie przejdzie przyprawami.
- 2
Przygotuj masło do steka z antrykotu. Posiekaj drobno ulubione zioła, np. zieloną pietruszkę, tymianek i szczypiorek. Zimne masło połącz z pokrojonymi ziołami, dodaj sól oraz czarny pieprz mielony. Jeśli preferujesz bardziej wyrazisty smak, do masła możesz dodać papryczkę chili. Po wymieszaniu, masło z dodatkami uformuj w rulon i owiń w folię, przekładając je do lodówki. Żeby stwardniało, powinno chłodzić się w niej ok. 2 godzin. Sposobem na szybsze otrzymanie dodatku do steka z antrykotu jest wsadzenie masła do zamrażarki — wówczas wystarczy 30 minut chłodzenia.
- 3
Przyprawione kawałki steka z antrykotu połóż na gorącym oleju i smaż, odliczając po 3 minuty na każdą stronę. Kiedy obrócisz mięso, na zarumienionej już połowie umieść masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- 4
Stek z antrykotu serwuj razem z przygotowanym masłem ziołowym oraz preferowanymi składnikami, np. pieczonymi ziemniaczkami, pieczarkami z grilla lub ulubioną sałatką.
Wypróbuj także przepis na aromatyczną karkówkę z grilla.
Stek z antrykotu to bardzo jakościowe mięso, dlatego też nierzadko wykorzystywane jest do przyrządzania mięsnych specjałów, serwowanych podczas grilla bądź niedzielnego obiadu. Wołowina uznawana jest za częsty wybór kucharzy — wystarczy zaopatrzyć się w mięso ze sprawdzonego źródła i odpowiednio je przyprawić, a następnie usmażyć i doskonałe danie, już po krótkiej chwili uraczy podniebienia nawet najbardziej wybrednych entuzjastów mięsa.
Na jakie okazje warto zrobić stek z antrykotu?
Stek z antrykotu nadaje się na grilla. Doskonale pasuje na spotkania ze znajomymi i rodziną, a także wszelkie imprezy, którym towarzyszą trunki alkoholowe. Przepis z pewnością spotka się z uznaniem panów, którzy poszukują wymarzonego posiłku na męskie spotkanie. Stek z antrykotu można przyrządzić również na obiad, zestawiając wołowinę z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniaczkami tudzież domowymi frytkami.
Stek z antrykotu — jak przygotować soczysty kawałek mięsa wołowego? Porady i wskazówki
Niektórzy uważają, że przygotowanie soczystego kawałku mięsa jest trudną sztuką. Aby cieszyć się idealnym stekiem z antrykotu, warto wiedzieć, że na jego soczystość mogą wpłynąć 2 rzeczy: zbyt precyzyjne wykrojenie przerostu tłuszczu oraz doprawianie mięsa dopiero po obróbce termicznej.
Przed przystąpieniem do smażenia steka z antrykotu należy odczekać, aż wołowina delikatnie się ociepli. Następnie kawałki mięsa wystarczy oprószyć solą oraz czarnym pieprzem mielonym i odstawić je na bok, na kilka minut. Teraz pozostaje dopilnować, żeby wołowina odpowiednio się usmażyła. Odliczamy po 3 minuty na każdą stronę, a odwracając mięso, nakładamy na niego kawałek masła oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Więcej wskazówek oraz sprawdzone porady na to, jak zrobić soczystego steka z antrykotu znajdziesz w poniższym przepisie.