Stek z antrykotu — poznaj przepis na idealnie soczysty kawałek wołowiny

Stek z antrykotu
Źródło: StockFood

Składniki

Stek z antrykotu

  • 250 g Stek wołowy z antrykotu
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 2 ząbki Czosnek granulowany
  • 50 g Masło
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Aromatyczne masło z ziołami

  • 100 g Maslo
  • 1 ząbek Czosnek
  • Pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki Miks ulubionych ziół
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso wyciągnij z lodówki na ok. godzinę przed planowanym rozpoczęciem jego przygotowania. Pozbądź się nadmiaru tłuszczu i dopraw stek z antrykotu, posypując go czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli. Następnie doprawiony kawałek mięsa odłóż na bok, na ok. 10 minut. W tym czasie wołowina delikatnie przejdzie przyprawami.

  2. 2

    Przygotuj masło do steka z antrykotu. Posiekaj drobno ulubione zioła, np. zieloną pietruszkę, tymianek i szczypiorek. Zimne masło połącz z pokrojonymi ziołami, dodaj sól oraz czarny pieprz mielony. Jeśli preferujesz bardziej wyrazisty smak, do masła możesz dodać papryczkę chili. Po wymieszaniu, masło z dodatkami uformuj w rulon i owiń w folię, przekładając je do lodówki. Żeby stwardniało, powinno chłodzić się w niej ok. 2 godzin. Sposobem na szybsze otrzymanie dodatku do steka z antrykotu jest wsadzenie masła do zamrażarki — wówczas wystarczy 30 minut chłodzenia.

  3. 3

    Przyprawione kawałki steka z antrykotu połóż na gorącym oleju i smaż, odliczając po 3 minuty na każdą stronę. Kiedy obrócisz mięso, na zarumienionej już połowie umieść masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

  4. 4

    Stek z antrykotu serwuj razem z przygotowanym masłem ziołowym oraz preferowanymi składnikami, np. pieczonymi ziemniaczkami, pieczarkami z grilla lub ulubioną sałatką.

     

    Wypróbuj także przepis na aromatyczną karkówkę z grilla.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też