Sernik czekoladowy z orzeszkami ziemnymi

Sernik czekoladowy z orzeszkami ziemnymi
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 150 g Herbatniki kakaowe
  • 50 g Orzeszki ziemne prażone
  • 80 g Masło

Nadzienie

  • 500 g Mascarpone
  • 3 łyżki Masło orzechowe
  • 100 g Cukier puder
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 250 ml Śmietana kwaśna
  • 2 Jajko
  • 50 g Gorzka czekolada 70%

Składniki na wierzch ciasta

  • 100 g Gorzka czekolada 70%
  • 50 ml Śmietanka do ubijania
  • 1 szczypta Sól
  • 1 garść Orzeszki ziemne solone

Przygotowanie

  1. 1

    Herbatniki kakaowe i orzechy zmiksuj razem i dodaj do nich roztopione masło.

  2. 2

    Powstałą masę rozłóż na dnie tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociśnij.

  3. 3

    W osobnej misce ubij mascarpone, masło orzechowe, cukier i mąkę pszenną na gęstą masę.

  4. 4

    Następnie, z mniejszą prędkością, ubijaj śmietankę i jedno całe jajko.

  5. 5

    Połóż nadzienie na kruchym spodzie tortownicy, a na wierzch wysyp drobno posiekaną czekoladę gorzką.

  6. 6

    Sernik czekoladowy włóż do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 35-40 minut.

  7. 7

    Śmietanę podgrzej (nie gotuj) i wymieszaj z posiekaną czekoladą. Dodaj szczyptę soli i polej powstałą polewą powierzchnię ciasta.

  8. 8

    Sernik czekoladowy udekoruj orzeszkami ziemnymi i przechowuj w lodówce przez co najmniej 12 godzin.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też