Sernik czekoladowy z orzeszkami ziemnymi
Doskonały deser, który łączy ser mascarpone i czekoladę z lekko solonymi orzeszkami ziemnymi. Koniecznie wypróbuj!
Składniki
Ciasto
- 150 g Herbatniki kakaowe
- 50 g Orzeszki ziemne prażone
- 80 g Masło
Nadzienie
- 500 g Mascarpone
- 3 łyżki Masło orzechowe
- 100 g Cukier puder
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 250 ml Śmietana kwaśna
- 2 Jajko
- 50 g Gorzka czekolada 70%
Składniki na wierzch ciasta
- 100 g Gorzka czekolada 70%
- 50 ml Śmietanka do ubijania
- 1 szczypta Sól
- 1 garść Orzeszki ziemne solone
Przygotowanie
- 1
Herbatniki kakaowe i orzechy zmiksuj razem i dodaj do nich roztopione masło.
- 2
Powstałą masę rozłóż na dnie tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno dociśnij.
- 3
W osobnej misce ubij mascarpone, masło orzechowe, cukier i mąkę pszenną na gęstą masę.
REKLAMA - 4
Następnie, z mniejszą prędkością, ubijaj śmietankę i jedno całe jajko.
- 5
Połóż nadzienie na kruchym spodzie tortownicy, a na wierzch wysyp drobno posiekaną czekoladę gorzką.
- 6
Sernik czekoladowy włóż do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 35-40 minut.
- 7
Śmietanę podgrzej (nie gotuj) i wymieszaj z posiekaną czekoladą. Dodaj szczyptę soli i polej powstałą polewą powierzchnię ciasta.
- 8
Sernik czekoladowy udekoruj orzeszkami ziemnymi i przechowuj w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
Zobacz także: