Makaron z pesto bazyliowym

 Makaron z pesto bazyliowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g Makaron spaghetti
  • Oliwa z oliwek
  • Parmezan starty
  • Listek Bazylia
  • Pomidory koktajlowe

Domowe pesto bazyliowe

  • 1 pęczek Bazylia
  • 80 ml Oliwa ekstra vergine
  • 2 ząbki Czosnek
  • 50 g Parmezan starty
  • 1 garść Orzeszki piniowe
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron spaghetti ugotuj al dente, z dodatkiem soli. Następnie odcedź go na durszlaku i przełóż  z powrotem do garnka.

  2. 2

    Przygotuj domowe pesto bazyliowe. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Zetrzyj parmezan i umyj listki bazylii. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj na gładki sos.

  3. 3

    Makaron połącz z domowym pesto. Całość dokładnie wymieszaj, delikatnie podgrzej i podawaj na ciepło. Każdą porcją polej odrobiną oliwy z oliwek, posyp startym parmezanem lub posiekanymi orzechami. Makaron z pesto możesz ozdobić także pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też