Makaron z pesto bazyliowym
Przepis na makaron z pesto z pewnością przypadnie Ci do gustu. Aromatyczne danie z makaronem spaghetti, obleczonym sosem z domowym pesto i dodatkiem parmezanu poleca się na wiele okazji — sam/a zdecyduj, kiedy sprawdzi się najlepiej.
Składniki
- 200 g Makaron spaghetti
- Oliwa z oliwek
- Parmezan starty
- Listek Bazylia
- Pomidory koktajlowe
Domowe pesto bazyliowe
- 1 pęczek Bazylia
- 80 ml Oliwa ekstra vergine
- 2 ząbki Czosnek
- 50 g Parmezan starty
- 1 garść Orzeszki piniowe
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- 1
Makaron spaghetti ugotuj al dente, z dodatkiem soli. Następnie odcedź go na durszlaku i przełóż z powrotem do garnka.
- 2
Przygotuj domowe pesto bazyliowe. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Zetrzyj parmezan i umyj listki bazylii. Wszystkie składniki na pesto zmiksuj na gładki sos.
- 3
Makaron połącz z domowym pesto. Całość dokładnie wymieszaj, delikatnie podgrzej i podawaj na ciepło. Każdą porcją polej odrobiną oliwy z oliwek, posyp startym parmezanem lub posiekanymi orzechami. Makaron z pesto możesz ozdobić także pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii.
Zobacz także: