Pierś z kaczki z figami
Pachnąca i chrupiąca pierś z kaczki z pieczonymi figami i sosem słodko-kwaśnym.
Składniki
- 2 sztuki Pierś z kaczki
- 6 sztuk Figa
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Sos
- 1 łyżeczka Mąka pszenna
- 1 szklanki Sok jabłkowy
- 1 szklanki Czerwone wino
- 1 łyżka Miód
- 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
- 2 szklanek Bulion
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- 2
Umyj figi, pozwól im okapać i pokrój je na ćwiartki.
- 3
Piersi z kaczki umyj i dobrze osusz w papierowym ręczniku.
REKLAMA - 4
W górnej części natnij skórkę ostrym nożem, wykonując na kształt kratki.
- 5
Piersi z kaczki posól z obu stron, dopraw pieprzem i odstaw na ok. 10 minut.
- 6
Umieść patelnię na palniku. Włóż do niej piersi z kaczki skórą do dołu — nie dodawaj tłuszczu.
- 7
Piecz piersi powoli od spodu, aż zaczną uwalniać tłuszcz, a skórka stanie się złotobrązowa i chrupiąca. Następnie przewróć mięsko na drugą stronę.
- 8
Piersi z kaczki przełóż do rozgrzanego naczynia żaroodpornego (skórą do góry), dodaj figi i piecz w piekarniku przez 6-8 minut w temperaturze 200 st. C.
- 9
Gorące piersi połóż na drewnianej desce, gdzie powinny się studzić przez co najmniej 10 minut.
- 10
W międzyczasie na patelnię dodaj trochę mąki i gotuj na wolnym ogniu. Stopniowo rozcieńczaj ją sokiem, winem, miodem, octem i na koniec zalej bulionem. Sos powinien zmniejszyć się do połowy pierwotnej objętości.
- 11
Piersi z kaczki z figami podawaj polane aromatycznym sosem. Jako dodatek może posłużyć np. sałatka jarzynowa.
Zobacz także: