Pierś z kaczki z figami

Pierś z kaczki z figami
Źródło: StockFood

Składniki

  • 2 sztuki Pierś z kaczki
  • 6 sztuk Figa
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Sos

  • 1 łyżeczka Mąka pszenna
  • 1 szklanki Sok jabłkowy
  • 1 szklanki Czerwone wino
  • 1 łyżka Miód
  • 1 łyżeczka Ocet balsamiczny
  • 2 szklanek Bulion

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

  2. 2

    Umyj figi, pozwól im okapać i pokrój je na ćwiartki.

  3. 3

    Piersi z kaczki umyj i dobrze osusz w papierowym ręczniku.

  4. 4

    W górnej części natnij skórkę ostrym nożem, wykonując na kształt kratki.

  5. 5

    Piersi z kaczki posól z obu stron, dopraw pieprzem i odstaw na ok. 10 minut.

  6. 6

    Umieść patelnię na palniku. Włóż do niej piersi z kaczki skórą do dołu — nie dodawaj tłuszczu.

  7. 7

    Piecz piersi powoli od spodu, aż zaczną uwalniać tłuszcz, a skórka stanie się złotobrązowa i chrupiąca. Następnie przewróć mięsko na drugą stronę.

  8. 8

    Piersi z kaczki przełóż do rozgrzanego naczynia żaroodpornego (skórą do góry), dodaj figi i piecz w piekarniku przez 6-8 minut w temperaturze 200 st. C.

  9. 9

    Gorące piersi połóż na drewnianej desce, gdzie powinny się studzić przez co najmniej 10 minut.

  10. 10

    W międzyczasie na patelnię dodaj trochę mąki i gotuj na wolnym ogniu. Stopniowo rozcieńczaj ją sokiem, winem, miodem, octem i na koniec zalej bulionem. Sos powinien zmniejszyć się do połowy pierwotnej objętości.

  11. 11

    Piersi z kaczki z figami podawaj polane aromatycznym sosem. Jako dodatek może posłużyć np. sałatka jarzynowa.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też