Sałatka śledziowa — doskonała na postny posiłek. Jej smak cię zaskoczy!

Sałatka śledziowa
Źródło: Shutterstock/Elena Hramova

Składniki

Sałatka śledziowa

  • 5 sztuk Ogórek konserwowy
  • 2 sztuki Szalotka
  • 5 ząbków Czosnek
  • 1 łyżka Zioła prowansalskie
  • 2 łyżki Olej
  • 4 sztuki Filety śledziowe z zalewy solnej
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 słoik Grzybki marynowane
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Śledzie zanurz w wodzie i pozostaw tak na kilka godzin. Proces ten można odrobinę przyspieszyć, zalewając płaty śledziowe mlekiem. Opisana czynność ma na celu pozbyć się naddatku soli. Następnie filety starannie osusz, pokrój w niewielkie kawałki, po czym wrzuć do osobnego naczynia. 

  2. 2

    Marynowane grzybki pokrój w kostkę. To samo uczyń z szalotką oraz ogórkami konserwowymi. Chcąc zadbać o estetykę przekąski, przytoczone składniki warto pokroić na kawałki o zbliżonej wielkości. Następnie przełóż je do miski ze śledziami.

  3. 3

    Do składników dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw do smaku, dodając sól, czarny pieprz mielony oraz olej. W razie potrzebny można dodać także odrobinę octu, który zwiększy ostrość sałatki.

  4. 4

    Na koniec wymieszaj sałatkę śledziową i umieść w lodówce. Można podawać ją od razu po przygotowaniu, jednak smak jest najlepszy po kilku godzinach chłodzenia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też