Szybki placek z jabłkami. Zrobisz go w mgnieniu oka
Placek z jabłkami, jako pomysł na szybki i smaczny deser, ma swoje korzenie w kuchni francuskiej. Jednak jest on także bardzo dobrze znany w Polsce, ze względu na obfitość polskich jabłek sadowych. Placek z jabłkami jest świetną propozycją na przyjęcia, spotkania rodzinne lub po prostu jako słodki dodatek do kawy. Ten wypiek jest niezwykle uniwersalny i przypadnie do gustu każdemu, nawet najbardziej wymagającemu smakoszowi. Pokochają go również miłośnicy tradycyjnych deserów.
Składniki
Placek z jabłkami — ciasto:
- 200 g Mąka pszenna
- 4 Jajko
- 150 g Cukier puder
- 200 g Masło
- 600 g Jabłko
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Kruszonka
- 2 łyżki Cukier
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 2 łyżki Zimne masło
Przygotowanie
- 1
Wyjmij masło z lodówki, pokrój w kostkę i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej.
- 2
W międzyczasie obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki jabłek pokrój w małą kostkę.
- 3
Rozdrobnione wcześniej masło zagnieć z mąką i cukrem. Powstałą kruszonkę włóż do lodówki, a następnie nagrzej piekarnik do temperatury 180° st. C. Pozostałą część masła ubij na białą i puszystą masę, po czym stopniowo dodawaj żółtka i cukier puder, cały czas starannie ubijając składniki. Na koniec zmieszaj mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie zmiksuj, aż powstanie gładka masa o gęstej konsystencji.
- 4
Ubij białka jajek na sztywną pianę za pomocą miksera i dodaj do ubitej wcześniej masy. Całość powoli wymieszaj szpatułką i przełóż do tortownicy o średnicy ok. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem.
- 5
Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone jabłka i całość posyp kruszonką. Placek z jabłkami wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, należy włożyć w środek drewnianą wykałaczkę. Jeśli patyczek będzie suchy, bez żadnych pozostałości ciasta, wówczas można zakończyć pieczenie.
Zobacz także:
Placek z jabłkami wspaniale smakuje udekorowany cukrem pudrem i podawany na gorąco z lodami waniliowymi. To wprost idealny pomysł na szybki i efektowny wypiek domowy, który zachwyca doskonałym połączeniem smakowym, niczym ciasto z najlepszych cukierni. Przepis jest bardzo prosty. Dzięki recepturze opisanej krok po kroku pyszny placek z jabłkami z pewnością wyjdzie już za pierwszym razem.
Gotowy placek z jabłkami najlepiej smakuje na gorąco, tuż po wyjęciu z piekarnika. Świetnie prezentuje się oprószony cukrem pudrem i w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Można także serwować go ze świeżymi owocami lub musem owocowym.
Placek z jabłkami — prosty i smaczny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców
Prezentowany poniżej przepis na placek z jabłkami jest bardzo prosty, a jego wykonanie szybkie i łatwe. To doskonały pomysł ciasto dla wszystkich, którzy cenią sobie smak domowych deserów, ale nie przepadają za przygotowywaniem pracochłonnych dań. Placek z jabłkami to smaczna przekąska na słodko, którą można przygotować w ostatniej chwili, np. jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Świetne sprawdzi się także dla osób zapracowanych oraz początkujących kucharzy.
Zobacz także: Przepis na klasyczny jabłecznik, który przypomni Ci dzieciństwo
Do przygotowania placka z jabłkami potrzebujesz jedynie kilka podstawowych produktów, z których głównym, a zarazem najważniejszym są niezaprzeczalnie jabłka. O ich rodzaju najlepiej zdecydować samodzielnie, uwzględniając indywidualne preferencje smakowe. W zależności od potrzeb można wybrać jabłka Gala, które charakteryzują się przyjemną chrupkością i soczystością. Natomiast odmiana Ligol ma słodki smak przełamany nutą kwaskowatości.
W alternatywnej wersji przepisu, zamiast świeżych owoców można wykonać ciasto z jabłkami ze słoika. Choć w sezonie warto korzystać ze świeżych polskich jabłek, to opcja z owocami z przetworów będzie równie pyszna i zdrowa. Jabłka bowiem zawierają w sobie wiele witamin i błonnika pokarmowego, który w znacznym stopniu wpływa na poprawę perystaltyki jelit.