Szybki placek z jabłkami. Zrobisz go w mgnieniu oka

Placek z jabłkami
Źródło: GettImages

Składniki

Placek z jabłkami — ciasto:

  • 200 g Mąka pszenna
  • 4 Jajko
  • 150 g Cukier puder
  • 200 g Masło
  • 600 g Jabłko
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Kruszonka

  • 2 łyżki Cukier
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Zimne masło

Przygotowanie

  1. 1

    Wyjmij masło z lodówki, pokrój w kostkę i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej. 

  2. 2

    W międzyczasie obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki jabłek pokrój w małą kostkę.

  3. 3

    Rozdrobnione wcześniej masło zagnieć z mąką i cukrem. Powstałą kruszonkę włóż do lodówki, a następnie nagrzej piekarnik do temperatury 180° st. C. Pozostałą część masła ubij na białą i puszystą masę, po czym stopniowo dodawaj żółtka i cukier puder, cały czas starannie ubijając składniki. Na koniec zmieszaj mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie zmiksuj, aż powstanie gładka masa o gęstej konsystencji. 

  4. 4

    Ubij białka jajek na sztywną pianę za pomocą miksera i dodaj do ubitej wcześniej masy. Całość powoli wymieszaj szpatułką i przełóż do tortownicy o średnicy ok. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem.

  5. 5

    Na wierzchu ciasta ułóż pokrojone jabłka i całość posyp kruszonką. Placek z jabłkami wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Aby sprawdzić, czy wypiek jest gotowy, należy włożyć w środek drewnianą wykałaczkę. Jeśli patyczek będzie suchy, bez żadnych pozostałości ciasta, wówczas można zakończyć pieczenie.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też