Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy — pomysł na obiad w węgierskim stylu

Gulasz wieprzowy
Źródło: StockFood

Składniki

Gulasz wieprzowy

  • 1 kg Łopatka wieprzowa
  • 500 ml Bulion warzywny
  • 50 g Koncentrat pomidorowy
  • 3 sztuki Cebula
  • 3 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 3 łyżki Olej
  • 5 ząbków Czosnek
  • 3 łyżeczki Słodka papryka czerwona
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Łopatkę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Zwróć uwagę, aby kawałki mięsa były w miarę możliwości o podobnej wielkości. Mięso przypraw papryką mieloną, dodaj pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki pieprzu. Do wieprzowiny dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek (możesz również zetrzeć go na tarce) i dokładnie wszystko wymieszaj. Marynowane mięso podsmaż na nagrzanej z łyżką oleju patelni — wystarczy ok. 20 minut.

  2. 2

    W międzyczasie nagrzej drugą patelnię z pozostałym olejem roślinnym. Obierz cebulę i drobno ją pokrój. Następnie obierz również marchewki i pokryj je w plasterki. Całość smaż przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i smaż przez następne 10 minut.

  3. 3

    Gotowe warzywa przełóż do podsmażonego mięsa i zalej bulionem warzywnym (możesz wykorzystać także bulion mięsny). Następnie gulasz wieprzowy gotuj jeszcze przez 20 minut (bez przykrycia).

  4. 4

    Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj całość. Tak przygotowany gulasz wieprzowy możesz nakładać na talerze. Doskonale smakować będzie w towarzystwie zarówno kaszy, jak i ziemniaków.

    Wypróbuj także przepis na tradycyjną zupę gulaszową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też