Lukier królewski – wystarczą trzy składniki

Lukier królewski
Źródło: GettyImages

Składniki

Lukier królewski

  • 1 sztuka Białko jajka
  • 150 g Cukier puder
  • 6 kropli Sok z cytryny
  • 1 sztuka Czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie

  1. 1

    Żeby lukier miał jednorodną konsystencję należy dokładnie przesiać cukier puder przez sitko o drobnych oczkach. Pozwoli to uniknąć zabawy z większymi zbitymi grudkami.

  2. 2

    W miseczce umieszczamy białko, wlewamy sok z cytryny i dodajemy przesiany cukier puder. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera i łopatek do ubijania piany. Aby uzyskać jednolitą masę wystarczy około 10 minut na średniej prędkości obrotach. To ważne, bo zbyt szybkie obroty sprawią, że lukier nadmiernie się napowietrzy i nie będzie gładki i lśniący.

  3. 3

    Jeśli chcemy, żeby lukier królewski miał inny niż biały kolor, w tym momencie należy dodać nieco barwnika spożywczego. Jego ilość należy uzależnić od intensywności koloru, jaki nam się marzy.

  4. 4

    Kolejny krok to przełożenie gotowego lukru królewskiego do specjalnego rękawa cukierniczego lub torebki do mrożenia. Rękaw można również uformować z papieru do pieczenia. Otwór, przez który będzie wyciskany lukier powinien być nie za duży, żeby nie stracić kontroli nad kremem.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też