Dżem ze śliwek — przepis na nieziemski, wielozadaniowy przetwór

Dżem ze śliwek
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem ze śliwek

  • 3 kg Śliwki węgierki
  • 1 kg Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj śliwki, pozbądź się pestek i przełóż owoce do garnka. Następnie włącz palnik i poczekać, aż węgierki zaczną się gotować. Zmniejsz moc palnika i gotuj owoce jeszcze ok. 20 minut, po czym zasyp je cukrem i kontynuuj smażenie. Kiedy sok odparuje, wyłącz palnik i odłóż owoce na noc. 

  2. 2

    Następnego dnia węgierki ponownie poddaj smażeniu, tym razem przez ok. 50 minut. Po upływie wskazanego czasu dżem ze śliwek będzie gotowy do przełożenia go do słoików. Pamiętaj jednak, by przetwór znalazł się w wyparzonych naczyniach (najlepiej zrobić to wcześniej, podczas smażenia owoców). 

  3. 3

    Dżem śliwkowy zamknij szczelnie w słoikach i umieść w ciemnym miejscu.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na domowy dżem jabłkowy

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też