Przepis na najlepszego kurczaka curry — orientalny obiad gotowy w 40 minut

Kurczak curry
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurczak curry

  • 4 łyżki Oliwa z oliwek
  • Kawałek Świeży imbir
  • 650 g Pierś z kurczaka
  • 1 łyżka Curry
  • 250 ml mleczko kokosowe
  • 3 ząbki Czosnek
  • 140 g Marchew
  • 2 łyżki Pasta curry
  • 1 Papryka czerwona
  • 250 g Cebula
  • 125 ml Bulion drobiowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Filety z piersi kurczaka starannie umyj, a następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego. Pokrój mięso w kostkę o boku ok. 2 cm i umieść w misce. Do naczynia dodaj także pastę curry, składniki wymieszaj i pozostaw do zamarynowania.

  2. 2

    Paprykę starannie umyj, osusz, przekrój na połowę i wykrój z niej gniazdo nasienne. Oczyszczone warzywo pokrój w niedużą kostkę.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój w drobną kostkę.

  4. 4

    Marchewkę obierz ze skóry, po czym pokrój w słupki o długości ok. 4 cm.

  5. 5

    Imbir obierz ze skóry i bardzo drobno posiekaj. 

  6. 6

    Czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.

  7. 7

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Gdy tłuszcz się nagrzeje, dodaj posiekaną cebulę i smaż warzywo do chwili zarumienienia. Następnie dodaj także paprykę i marchewkę. Składniki wymieszaj i podsmażaj przez 10 minut bez przykrycia.

  8. 8

    Gdy upłynie wskazany czas, na patelnię dodaj zamarynowane mięso, pokrojony czosnek oraz imbir i smaż składniki przez następne 5 minut.

  9. 9

    Po chwili na patelnię wlej bulion drobiowy oraz mleczko kokosowe. Danie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Po 5 minutach gotowania, kurczak curry jest gotowy do serwowania. 

     

    Posiłek smakuje znakomicie podany z ryżem jaśminowym lub chlebkami naan.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też