3-składnikowy przepis na kompot z rabarbaru. Idealny sposób na pierwsze nowalijki

Kompot z rabarbaru
Źródło: Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Składniki

Kompot z rabarbaru

  • 2 litry Woda
  • 6 łyżek Cukier
  • 1 kg Rabarbar

Przygotowanie

  1. 1

    Łodygi rabarbaru starannie umyj, a następnie osusz, posługując się kawałkiem ręcznika papierowego. Zaraz potem pozbądź się twardego, zgrubiałego elementu byliny, a także partie, które łączą łodygę z zielonymi baldachimami. 

  2. 2

    Przygotowane łodygi rabarbaru pokrój na mniejsze części, a następnie umieść w głębokim, 4-litrowym garnku i zasyp białym cukrem. 

  3. 3

    Zawartość garnka zalej 1 litrem wody, przykryj naczynie pokrywką i rozpocznij gotowanie kompotu z rabarbaru. Obróbka powinna trwać przez 30 minut.

  4. 4

    Po upływie wskazanego czasu wyłącz palnik i odstaw napój, by nieco przestygnął. Następnie odcedź płyn, przecierając kawałki rabarbaru, w celu otrzymania mętnego soku. Do uzyskanego kompotu dodaj pozostały litr wody. Czynność ta jest zalecana, ponieważ po przetarciu kawałków warzyw dostajemy bardzo mocną esencję.

     

    Skosztuj, czy smak wciąż nie jest zbyt intensywny. Możesz rozcieńczyć płyn, dolewając więcej wody. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też