Sok z żurawiny — eliksir, który wyleczy wiele dolegliwości zdrowotnych

Sok z żurawiny
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z żurawiny

  • 700 ml Woda
  • 1 kg Żurawina
  • 500 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Świeżą żurawinę opłucz na sitku, przelewając ją zimną, bieżącą wodą. Następnie pozbądź się ewentualnych pozostałości łodyg oraz listków. 

  2. 2

    Tak przygotowaną żurawinę starannie osusz, po czym umieść w woreczku do mrożenia i schowaj do zamrażarki, gdzie powinna spędzić minimum 6 godzin. 

  3. 3

    Po tym czasie żurawinę przełóż do nieprzywierającego garnka, dodaj cukier oraz wodę. Naczynie połóż na palniku, ustawionego na średnią moc i doprowadź mieszankę do wrzenia. Gdy sok z żurawiny zacznie się gotować, zmniejsz intensywność podgrzewania i utrzymuj wrzenie przez następne 2 godziny.

  4. 4

    Sok z żurawiny pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie przecedź na sitku, aby utworzyć z niego klarowny syrop. 

  5. 5

    Ponownie zagotuj przecedzony sok z żurawiny, a gdy płyn zacznie wrzeć, przelej go od razu do starannie wyparzonych butelek. Szybko je zakręć i pozostaw na blacie kuchenny, odwracając je dnem do góry. 

  6. 6

    Gdy sok z żurawiny całkowicie wystygnie, butelki z leczniczym napojem należy przełożyć do suchego, najlepiej zacienionego miejsca. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też