Sok z żurawiny — eliksir, który wyleczy wiele dolegliwości zdrowotnych
Sok z żurawiny to zdecydowanie jeden z najpyszniejszych przepisów z wykorzystaniem tego niezwykle cennego owocu. Niepozorne, małe, czerwone koraliki nie nadają się do spożycia w surowej formie, jednak w postaci smakowitego syropu naprawdę ciężko im się oprzeć. Oprócz walorów smakowych sok z żurawiny to także cenne źródło witamin oraz mikroelementów. Niemal każda osoba owoc ten kojarzy z leczeniem chorób dróg moczowych, jednak jego zastosowanie jest o wiele szersze. Zapoznaj się z poniższą recepturą na sok z żurawiny oraz przekonaj się, dlaczego warto włączyć ten pyszny napój do codziennej diety.
Składniki
Sok z żurawiny
- 700 ml Woda
- 1 kg Żurawina
- 500 g Cukier
Przygotowanie
- 1
Świeżą żurawinę opłucz na sitku, przelewając ją zimną, bieżącą wodą. Następnie pozbądź się ewentualnych pozostałości łodyg oraz listków.
- 2
Tak przygotowaną żurawinę starannie osusz, po czym umieść w woreczku do mrożenia i schowaj do zamrażarki, gdzie powinna spędzić minimum 6 godzin.
- 3
Po tym czasie żurawinę przełóż do nieprzywierającego garnka, dodaj cukier oraz wodę. Naczynie połóż na palniku, ustawionego na średnią moc i doprowadź mieszankę do wrzenia. Gdy sok z żurawiny zacznie się gotować, zmniejsz intensywność podgrzewania i utrzymuj wrzenie przez następne 2 godziny.
- 4
Sok z żurawiny pozostaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie przecedź na sitku, aby utworzyć z niego klarowny syrop.
- 5
Ponownie zagotuj przecedzony sok z żurawiny, a gdy płyn zacznie wrzeć, przelej go od razu do starannie wyparzonych butelek. Szybko je zakręć i pozostaw na blacie kuchenny, odwracając je dnem do góry.
- 6
Gdy sok z żurawiny całkowicie wystygnie, butelki z leczniczym napojem należy przełożyć do suchego, najlepiej zacienionego miejsca.
Zobacz także:
Sok z żurawiny to receptura, która nieustannie poszerza swoje grono miłośników. Niewątpliwie ma na to wpływ fakt, że owoc ten coraz częściej pojawia się na targach oraz półkach sklepowych. Sok z żurawiny można z łatwością przygotować z kilku ogólnodostępnych składników i co ważne — bez użycia specjalistycznego sprzętu kuchennego. Dokonując procesu pasteryzacji, można zamknąć ten smakołyk w słoiczkach i cieszyć się jego właściwościami zdrowotnymi oraz niezmiennie wybornym smakiem przez cały rok, aż do przygotowania nowych zapraw.
Zobacz także: Niezawodny sposób na zdrowie w sezonie grypowym — sok z pigwy
Sok z żurawiny — właściwości lecznicze
Sok z żurawiny od wieków jest wykorzystywany jako środek w leczeniu chorób układu moczowego. Wynika to z jego działania moczopędnego oraz bakteriobójczego. Co ważne, u osób z nawracającymi infekcjami poleca się spożywanie soku z żurawiny regularnie, w celach prewencyjnych. Ten domowy specyfik wykazuje również działanie grzybobójcze oraz wpływa na redukcję stanów zapalnych.
Zwolennicy soku z żurawiny podkreślają również, że dzięki zawartości tlenku azotu wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Obniża ciśnienie, a nawet reguluje poziom cholesterolu. Sok z żurawiny jest ponadto wskazany w przebiegu dolegliwości ze strony wątroby i układu pokarmowego. Warto także włączyć ten prozdrowotny napój do diety kobiet w ciąży. Dlaczego jest wskazany przyszłym mamom? W tym szczególnym czasie sok z żurawiny może okazać się szczególnie pomocny, z uwagi na zawartość wielu witamin, mikroelementów oraz działania pobudzającego perystaltykę jelit.
Kto nie może pić soku z żurawiny? Przeciwwskazania
Mimo licznych korzyści, wynikających ze spożywania tego specyfiku, soku z żurawiny powinny unikać osoby, które zmagają się z kamieniami nerkowymi (przez wzgląd na obecne w żurawinie szczawiany), a także te mające problemy z krzepliwością krwi. Kolejnym przeciwwskazaniem jest niedawny zabieg chirurgiczny czy wszczepiona zastawka serca. W przytoczonych sytuacjach spożywanie soku z żurawiny może wywołać nadmierne krwawienia.