Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 0.5 Słoik Suszone pomidory w oleju
  • 3 łyżki Zalewa z suszonych pomidorów
  • 45 g Nasiona słonecznika

Przygotowanie

  1. 1

    Pestki słonecznika wrzuć na suchą patelnię i praż, co chwilę mieszając. Uważaj jednak, by słonecznik się nie przypalił, gdyż wpłynie to negatywnie na smak pasty z suszonych pomidorów. Następnie przełóż je do blendera i rozdrobnij na proszek.

  2. 2

    Do blendera ze zmielonymi nasionami słonecznika dodaj suszone pomidory (ok. 75 g) i połącz składniki z zalewą z pomidorów. Całość zblenduj na gładką masę.

  3. 3

    Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika gotowa! Teraz przełóż ją do wyparzonego słoiczka, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. Czas przydatności pasty wynosi ok. 7 dni.

     

    Wypróbuj także przepis na baba ghanoush, czyli pastę z bakłażana.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też