Pasta z suszonych pomidorów
Pasta z suszonych pomidorów to doskonały pomysł na urozmaicenie diety w cenne warzywa i składniki odżywcze. To dodatek, który poprawi smak tradycyjnych kanapek lub słonych przekąsek, np. podczas spotkania ze znajomymi.
Składniki
- 0.5 Słoik Suszone pomidory w oleju
- 3 łyżki Zalewa z suszonych pomidorów
- 45 g Nasiona słonecznika
Przygotowanie
- 1
Pestki słonecznika wrzuć na suchą patelnię i praż, co chwilę mieszając. Uważaj jednak, by słonecznik się nie przypalił, gdyż wpłynie to negatywnie na smak pasty z suszonych pomidorów. Następnie przełóż je do blendera i rozdrobnij na proszek.
- 2
Do blendera ze zmielonymi nasionami słonecznika dodaj suszone pomidory (ok. 75 g) i połącz składniki z zalewą z pomidorów. Całość zblenduj na gładką masę.
- 3
Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika gotowa! Teraz przełóż ją do wyparzonego słoiczka, szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce. Czas przydatności pasty wynosi ok. 7 dni.
Wypróbuj także przepis na baba ghanoush, czyli pastę z bakłażana.
Pasty kanapkowe to bardzo smaczny sposób na wprowadzenie różnorodności w swoim jadłospisie. Ich przygotowanie zajmuje zazwyczaj kilka minut, a smak i korzyści ze spożywania warzywnych past jest nieoceniony. Jedną z ciekawych propozycji jest pasta z suszonych pomidorów.
Pasta z suszonych pomidorów ze słoneczkiem — dlaczego warto ją przygotować?
Tradycyjne kanapki z szynką i serem mogą się szybko znudzić. Sposobem na ich odmienienie jest przygotowanie pasty z suszonych pomidorów. Smaczne, aromatyczne i apetycznie prezentujące się smarowidło posiada wiele zalet, dla których warto włączyć je do swojego jadłospisu.
Pierwszą z nich są składniki odżywcze, które zawarte są w składnikach pasty z suszonych pomidorów. Ten dodatek dostarcza nam sporo witaminy E oraz K. Znajdziemy w nim również składniki mineralne, jak magnez, wapń, potas i żelazo. Pasta z suszonych pomidorów posiada ponadto imponującą ilość przeciwutleniacza o nazwie likopen, odznaczającego się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym oraz przeciwgrzybiczym. Jego istotną funkcją jest również zwalczanie wolnych rodników, które sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych.
Pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikiem posiada całe spektrum zastosowań i zalet, przemawiających za jej przygotowaniem. Poza wcześniej wymienionymi właściwościami jest ona także lekka i niskokaloryczna. Fakt ten z pewnością docenią osoby, które starają się pozbyć zbędnych kilogramów lub dbają o zdrową, zróżnicowaną dietę.
Do czego wykorzystać pastę z suszonych pomidorów?
Pasta z suszonych pomidorów posiada wiele zastosowań. Wbrew pozorom nie jest ona jedynie smarowidłem na kanapkę. Można ją także potraktować jako dip i podawać np. ze świeżymi słupkami warzyw, mini wafelkami ryżowymi, domowymi frytkami (z ziemniaków, marchewki, batatów, buraków, tofu czy awokado) oraz nachosami. Poza podanymi przykładami pasta z suszonych pomidorów ze słonecznikiem doskonale sprawdzi się jako smarowidło do samodzielnie przygotowanych wrapów, czy maczania paluchów drożdżowych bądź tych przygotowanych z ciasta francuskiego.