Ciasto czekoladowe z bananami — smakowity deser dla fanów czekolady

Ciasto czekoladowe z bananami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto czekoladowe z bananami

  • 2 sztuki Jajko
  • 3 sztuki Banan
  • 0.25 Szklanka Kakao
  • 60 g Masło
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 150 g Mąka pszenna
  • 0.75 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 120 g Czekolada deserowa
  • 1 szklanki Cukier
  • 125 ml Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C.

  2. 2

    Do  miski przesiej przez sitko mąkę pszenną, sodę oczyszczoną oraz kakao.

  3. 3

    W garnuszku umieść masło, a następnie połóż je na palniku o minimalnej mocy i powoli rozpuszczaj. 

  4. 4

    Do miski dodaj posiekaną drobno czekoladę, a następnie zalej ją gorącym masłem i energicznie mieszaj do chwili otrzymania jednolitej masy. 

  5. 5

    Jajka ubij wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i powoli wlewaj sos czekoladowy wraz z mlekiem, cały czas mieszając składniki. 

  6. 6

    Pod koniec dodaj również przesiane suche składniki, tj. mąkę pszenną, kakao oraz sodę oczyszczoną. Masę wymieszaj delikatnie za pomocą rózgi kuchennej lub szpatułki.

  7. 7

    Banany obierz ze skórki, pokrój w niezbyt grube plasterki, dodaj do ciasta i wymieszaj.

  8. 8

    Spód tortownicy o wymiarach ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. 

  9. 9

    Ciasto czekoladowe z bananami przełóż do przygotowanej formy, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Aby sprawdzić, czy wypiek jest już gotowy, wbij do środka drewniany patyczek. Jeżeli pozostanie bez śladu surowego ciasta, oznacza to, że jest upieczony. Następnie ciasto czekoladowe z bananami wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

     

    Deser czekoladowy warto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem lub udekorować wedle własnego pomysłu. Można wykorzystać do tego kawałki świeżych owoców lub utworzyć smakowitą polewę.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też