Rewelacyjne nuggetsy z kalafiora, które pokochasz już od pierwszego kęsa
Nuggetsy z kalafiora z pewnością staną się hitem każdej imprezy. Przepis ten to prawdziwa gratka dla wegetarian, ale zachwyci on także wszystkich miłośników mięsnych posiłków. Nuggetsy z kalafiora w kukurydzianej panierce wychodzą niesamowicie chrupiące, przez co przegryzanie ich stanowi ogromną przyjemność. Przysmak ten smakuje najlepiej podany w towarzystwie lubianych sosów.
Składniki
Nuggetsy z kalafiora
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 3 szklanek Płatki kukurydziane
- 1 sztuka Kalafior
- 0.75 Szklanka Woda gazowana
- 1 sztuka Jajko
- 2 łyżeczki Przyprawa do kurczaka
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.
- 2
Kalafiora obierz z liści, a następnie podziel na mniejsze różyczki i starannie umyj pod bieżącą wodą.
- 3
W garnku zagotuj 2 l wody, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej 0,5 łyżeczki soli. Do gotującej się wody wrzucaj ostrożnie różyczki kalafiora i gotuj je przez ok. 5 minut. Po upływie wskazanego czasu warzywa powinny być wciąż delikatnie twarde. Różyczki kalafiora odcedź i pozostaw do wystudzenia.
- 4
Do miseczki wbij jajko, dodaj wodę gazowaną, mąkę pszenną oraz przyprawę do kurczaka. Składniki starannie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera. Gdy powstanie z nich jednolite ciasto bez grudek, odstaw je na ok. 15 minut.
- 5
Płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do oddzielnej miseczki.
- 6
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- 7
Ostudzone różyczki kalafiora maczaj w cieście, a następnie obtocz je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Nuggetsy z kalafiora układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 8
Panierowane nuggetsy kukurydziane włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 20 minut. Po tym czasie warzywne kąski powinny stać się apetycznie rumiane i chrupiące.
Gotowe nuggetsy z kalafiora serwuj w towarzystwie ulubionych sosów.
Zobacz także:
Nuggetsy z kalafiora to niezwykle oryginalny pomysł na smakowitą i lekką przekąskę. Tę unikatową propozycję można przygotować w mgnieniu oka, korzystając z kilku ogólnodostępnych składników. Zarówno wizualnie, jak i smakowo nuggetsy z kalafiora niezmiernie przypominają kawałki panierowanego kurczaka. To receptura, która bez wątpienia skradnie serca wszystkich domowników oraz gości.
Jeżeli któryś z członków rodziny jest wegetarianinem, zapewne do tej pory zastanawiałeś się, co zaproponować, gdy na stole aż roi się od mięsnych kąsków. Świetną przekąską, którą warto przyrządzić, są właśnie nuggetsy z kalafiora. Chrupiąca panierka i delikatny środek to połączenie idealne. Jeżeli specjał ten podasz w towarzystwie kilku sosów, z pewnością zniknie z talerzy, zanim zdążysz sięgnąć po swój kawałek.
Zobacz także: Pieczone nuggetsy z indyka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych
Jak przygotować nuggetsy z kalafiora? Poznaj nasze niezawodne wskazówki
Nuggetsy z kalafiora można przygotować, formując z nich różne wielkości. Rekomendujemy, aby warzywne kąski swoją wielkością zbliżone były do orzecha włoskiego. Zbyt duże kawałki mogą okazać się nieporęczne w trakcie zajadania, natomiast zbyt małe cząstki łatwo rozpadną się w trakcie panierowania. Miłośnicy pikantnych smaków do ciasta, w którym moczone są nuggetsy z kalafiora, mogą, dodać szczyptę mielonej papryczki chilli lub odrobinę sosu tabasco. Taki dodatek podkręci smak i wyrazistość bezmięsnej przekąski.
Nuggetsy z kalafiora smakują fenomenalnie podane z dipem o smaku BBQ. Aby go przygotować, wystarczy połączyć ze sobą 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżkę ketchupu, 1 łyżeczkę majonezu, 1 łyżkę musztardy oraz 1 łyżkę sosu BBQ. Tak przyrządzony gęsty i kremowy dressing to jedna z najbardziej uniwersalnych propozycji, którą wykorzystasz do urozmaicenia niejednego posiłku.