Rewelacyjne nuggetsy z kalafiora, które pokochasz już od pierwszego kęsa

Nuggetsy z kalafiora
Źródło: GettyImages

Składniki

Nuggetsy z kalafiora

  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 3 szklanek Płatki kukurydziane
  • 1 sztuka Kalafior
  • 0.75 Szklanka Woda gazowana
  • 1 sztuka Jajko
  • 2 łyżeczki Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  2. 2

    Kalafiora obierz z liści, a następnie podziel na mniejsze różyczki i starannie umyj pod bieżącą wodą.

  3. 3

    W garnku zagotuj 2 l wody, a gdy zacznie wrzeć, dodaj do niej 0,5 łyżeczki soli. Do gotującej się wody wrzucaj ostrożnie różyczki kalafiora i gotuj je przez ok. 5 minut. Po upływie wskazanego czasu warzywa powinny być wciąż delikatnie twarde. Różyczki kalafiora odcedź i pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Do miseczki wbij jajko, dodaj wodę gazowaną, mąkę pszenną oraz przyprawę do kurczaka. Składniki starannie wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera. Gdy powstanie z nich jednolite ciasto bez grudek, odstaw je na ok. 15 minut.

  5. 5

    Płatki kukurydziane pokrusz na mniejsze kawałki i wsyp do oddzielnej miseczki.

  6. 6

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

  7. 7

    Ostudzone różyczki kalafiora maczaj w cieście, a następnie obtocz je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Nuggetsy z kalafiora układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  8. 8

    Panierowane nuggetsy kukurydziane włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 20 minut. Po tym czasie warzywne kąski powinny stać się apetycznie rumiane i chrupiące.

     

    Gotowe nuggetsy z kalafiora serwuj w towarzystwie ulubionych sosów.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też