Szarlotka
Ciasto pełne aromatu, smaku i wspomnień. Zobacz, jak zrobić szarlotkę jak u babci.
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka pszenna
- 100 g Cukier puder
- 1 opakowanie Proszek do pieczenia
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 250 g Masło
- 2 sztuki Jajko
- 3 łyżki Mleko 3,2%
Nadzienie jabłkowe
- 1 kg Jabłko
- 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
- 100 g Cukier
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 1 łyżka Skórka z cytryny
Przygotowanie
- 1
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zmiękczone masło, jajka i mleko. Ze składników uformuj sztywne ciasto, które zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki. Powinno chłodzić się przez 30 minut.
- 2
Jabłka zetrzyj ze skórką i dobrze wymieszaj z budyniem, cukrem, cynamonem i startą skórką z cytryny.
- 3
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
REKLAMA - 4
Ciasto podziel na dwie połówki. Na posypanym mąką blacie zacznij ugniatać cienki placek wielkości blachy. Ostrożnie rozwałkuj ciasto i umieść na arkuszu papieru do pieczenia, położonego na blasze. Tam, gdzie ciasta brakuje, dodaj odrobinę z drugiej części bochenka. Połóż nadzienie jabłkowe na cieście i przykryj drugą porcją ciasta.
- 5
Szarlotkę piecz ok. 30 minut. Po wystygnięciu oprósz ciasto cukrem pudrem.
Zobacz także: