Szarlotka

Szarlotka babci
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 500 g Mąka pszenna
  • 100 g Cukier puder
  • 1 opakowanie Proszek do pieczenia
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 250 g Masło
  • 2 sztuki Jajko
  • 3 łyżki Mleko 3,2%

Nadzienie jabłkowe

  • 1 kg Jabłko
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 100 g Cukier
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 łyżka Skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zmiękczone masło, jajka i mleko. Ze składników uformuj sztywne ciasto, które zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki. Powinno chłodzić się przez 30 minut.

  2. 2

    Jabłka zetrzyj ze skórką i dobrze wymieszaj z budyniem, cukrem, cynamonem i startą skórką z cytryny.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  4. 4

    Ciasto podziel na dwie połówki. Na posypanym mąką blacie zacznij ugniatać cienki placek wielkości blachy. Ostrożnie rozwałkuj ciasto i umieść na arkuszu papieru do pieczenia, położonego na blasze. Tam, gdzie ciasta brakuje, dodaj odrobinę z drugiej części bochenka. Połóż nadzienie jabłkowe na cieście i przykryj drugą porcją ciasta.

  5. 5

    Szarlotkę piecz ok. 30 minut. Po wystygnięciu oprósz ciasto cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też