Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 375 g Ciasto francuskie
  • 300 g Pieczarki
  • 500 g Kapusty kiszonej
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Cebula
  • 4 łyżki Olej roślinny
  • 1 Jajko
  • Kminek

Przygotowanie

  1. 1

    Kapustę kiszoną przepłucz na większym sitku, po czym włóż ją do garnka i zalej wodą. Kiedy kapusta się zagotuje, zmniejsz płomień i gotuj ją, aż stanie się miękka. Następnie odciśnij z niej nadmiar wody i odłóż na bok.

  2. 2

    Kiedy kapusta będzie się gotować, na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie umyj pieczarki i drobno je pokrój. Następnie zetrzyj na tarce marchew z pietruszką. Kiedy cebulka ładnie się zarumieni, przełóż ją do oddzielnego naczynia, a na patelnię wsyp przygotowane pieczarki.

  3. 3

    Po 5 minutach smażenia, na patelnię dodaj starte warzywa i dopraw całość solą oraz pieprzem. Całość smaż jeszcze 5 minut.

  4. 4

    Na patelnię przełóż zeszkloną wcześniej cebulę. Po 2 minutach dodaj także odciśniętą z wody kapustę kiszoną i gotuj jeszcze 2 minuty. Zawartość patelni zmiel na dużych oczkach.

  5. 5

    Ciasto francuskie podziel wzdłuż, tak, żeby uzyskać z niego 2 porcje. Na obydwu kawałkach rozłóż przygotowany farsz, jednak skumuluj go po jednej stronie. Następnie ciasto francuskie połóż na farsz i starannie zlep boki.

  6. 6

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Blaszkę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

  7. 7

    Paszteciki z ciasta francuskiego pokrój na mniejsze kawałki, kierując nóż na ukos. Ułóż je na przygotowanej blasze do pieczenia, a wierzch każdego pasztecika posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp odrobiną kminku.

  8. 8

    Paszteciki z ciasta francuskiego piecz ok. 20 minut, aż skórka przybierze złocistą odcień. Chrupiący przysmak doskonale smakuje na ciepło jak i zimno. Paszteciki możesz podawać w towarzystwie filiżanki domowego barszczu czerwonego lub zjeść jako oddzielną przekąskę. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też