Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i zimno. To przysmak, który podbije serca wszystkich domowników. Z powodzeniem możesz przygotować je jako przekąskę do pracy czy przystawkę na świąteczny stół.
Składniki
- 375 g Ciasto francuskie
- 300 g Pieczarki
- 500 g Kapusty kiszonej
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Cebula
- 4 łyżki Olej roślinny
- 1 Jajko
- Kminek
Przygotowanie
- 1
Kapustę kiszoną przepłucz na większym sitku, po czym włóż ją do garnka i zalej wodą. Kiedy kapusta się zagotuje, zmniejsz płomień i gotuj ją, aż stanie się miękka. Następnie odciśnij z niej nadmiar wody i odłóż na bok.
- 2
Kiedy kapusta będzie się gotować, na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. W międzyczasie umyj pieczarki i drobno je pokrój. Następnie zetrzyj na tarce marchew z pietruszką. Kiedy cebulka ładnie się zarumieni, przełóż ją do oddzielnego naczynia, a na patelnię wsyp przygotowane pieczarki.
- 3
Po 5 minutach smażenia, na patelnię dodaj starte warzywa i dopraw całość solą oraz pieprzem. Całość smaż jeszcze 5 minut.
REKLAMA - 4
Na patelnię przełóż zeszkloną wcześniej cebulę. Po 2 minutach dodaj także odciśniętą z wody kapustę kiszoną i gotuj jeszcze 2 minuty. Zawartość patelni zmiel na dużych oczkach.
- 5
Ciasto francuskie podziel wzdłuż, tak, żeby uzyskać z niego 2 porcje. Na obydwu kawałkach rozłóż przygotowany farsz, jednak skumuluj go po jednej stronie. Następnie ciasto francuskie połóż na farsz i starannie zlep boki.
- 6
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Blaszkę wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.
- 7
Paszteciki z ciasta francuskiego pokrój na mniejsze kawałki, kierując nóż na ukos. Ułóż je na przygotowanej blasze do pieczenia, a wierzch każdego pasztecika posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp odrobiną kminku.
- 8
Paszteciki z ciasta francuskiego piecz ok. 20 minut, aż skórka przybierze złocistą odcień. Chrupiący przysmak doskonale smakuje na ciepło jak i zimno. Paszteciki możesz podawać w towarzystwie filiżanki domowego barszczu czerwonego lub zjeść jako oddzielną przekąskę.