Domowa chałwa z orzechami i miodem

 Domowa chałwa z orzechami i miodem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 łyżka Miód
  • 100 g Masło
  • 0.25 Łyżeczka Szafran
  • 100 g Woda
  • 120 g Mąka pszenna
  • 50 g Orzechy włoskie
  • 100 g Daktyle

Przygotowanie

  1. 1

    Szafran włóż do kubka, zalej wrzątkiem, a następnie dodaj łyżkę miodu. Nie mieszaj składników — wystarczy przykryć kubek małym talerzykiem i odstawić na bok.

  2. 2

    Roztop masło na patelni i dodaj na nie mąkę. Praż ją na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie dodaj grubo posiekane orzechy włoskie. Kontynuuj pieczenie przez ok. minutę.

  3. 3

    Następnie dodaj pokrojone drobno daktyle i smaż jeszcze kilka minut.

  4. 4

    Na koniec na patelnię dodaj syrop miodowy, który w międzyczasie nabrał pięknego bursztynowego koloru. Mieszaj składniki, aż przybiorą konsystencję purée.

  5. 5

    Zdejmij patelnię z ognia i przełóż mieszankę do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. 6

    Gdy chałwa ostygnie, zakryj formę i przełóż ją do lodówki. Chałwa powinna chłodzić się w niej ok. 2 godz.

  7. 7

    Gotową chałwę pokrój na małe kawałki.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też