Domowa chałwa z orzechami i miodem
Niekonwencjonalnie przygotowany przysmak grecki, któremu naprawdę trudno się oprzeć. Sprawdź przepis na chałwę z orzechami i miodem, bez pasty sezamowej.
Składniki
- 1 łyżka Miód
- 100 g Masło
- 0.25 Łyżeczka Szafran
- 100 g Woda
- 120 g Mąka pszenna
- 50 g Orzechy włoskie
- 100 g Daktyle
Przygotowanie
- 1
Szafran włóż do kubka, zalej wrzątkiem, a następnie dodaj łyżkę miodu. Nie mieszaj składników — wystarczy przykryć kubek małym talerzykiem i odstawić na bok.
- 2
Roztop masło na patelni i dodaj na nie mąkę. Praż ją na małym ogniu ok. 10 minut, a następnie dodaj grubo posiekane orzechy włoskie. Kontynuuj pieczenie przez ok. minutę.
- 3
Następnie dodaj pokrojone drobno daktyle i smaż jeszcze kilka minut.
REKLAMA - 4
Na koniec na patelnię dodaj syrop miodowy, który w międzyczasie nabrał pięknego bursztynowego koloru. Mieszaj składniki, aż przybiorą konsystencję purée.
- 5
Zdejmij patelnię z ognia i przełóż mieszankę do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.
- 6
Gdy chałwa ostygnie, zakryj formę i przełóż ją do lodówki. Chałwa powinna chłodzić się w niej ok. 2 godz.
- 7
Gotową chałwę pokrój na małe kawałki.