Sałatka z farfalle, brokułami i czosnkiem

Sałatka z farfalle, brokułami i czosnkiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Makaron farfalle
  • 1 sztuka Brokuły
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Olej
  • 1 łyżka Masło
  • 100 g Mrożony groszek
  • 2 łyżki Majonez
  • 50 g Parmezan starty
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Zagotuj wodę w większym garnku i dodaj sól.

  2. 2

    Umyj brokuł pod strumieniem zimnej wody, odetnij różyczki i zetrzyj je na tarce na średnich oczkach, tak, aby powstał “ryż brokułowy”. Wskazówka: sałatka z farfalle będzie smakować równie dobrze, jeśli różyczki brokuła ugotujesz w osolonej wodzie. Pamiętaj jednak, żeby ich nie rozgotować, gdyż przekąska straci nie tylko na wyglądzie, ale i smaku.

  3. 3

    Na większej patelni rozgrzej masło razem z olejem. Kiedy tłuszcz się nagrzeje, dodaj na patelnię mrożony groszek i smaż go na średnim płomieniu.

  4. 4

    Gdy groszek delikatnie zmięknie, na patelnię dodaj starte brokuły, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż wszystko razem przez ok. 3 minuty, aż brokuły staną się miękkie. Zdejmij patelnię z palnika i dodaj majonez, łącząc go z gorącymi warzywami.

  5. 5

    Do wrzącej wody wsyp makaron farfalle i gotuj go al dente, zgodnie z instrukcją, zamieszczoną na etykiecie opakowania. Przed końcem gotowania, za pomocą kubka odmierz z garnka odrobinę osolonej wody. Ugotowany makaron farfalle odcedź na durszlaku, przelewając go chłodną wodą. Następnie kokardki wymieszaj z resztą składników, znajdujących się na patelni.

  6. 6

    Na koniec dodaj starty parmezan, kilka łyżek odmierzonej wcześnie wody z makaronu i dokładnie wymieszaj sałatkę.

     

    Wypróbuj również przepis na sałatkę z tortellini.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też