Suszone pomidory w oliwie z oliwek

Suszone pomidory w oliwie z oliwek
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2.5 kg Pomidor
  • 250 ml Oliwa z oliwek
  • 3 ząbki Czosnek
  • 4 łodygi Tymianek
  • Bazylia
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 95 st. C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Umyj pomidory, osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na połówki. Następnie wybierz z nich środek, ułóż na papierze do pieczenia i posól.

  3. 3

    Połówki pomidorów piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 5 do 6 godzin – aż całkowicie wyschną. Następnie pozwól im ostygnąć. Uwaga: pomidory można także pozostawić do wyschnięcia na słońcu, jednak ta metoda wymaga nieco więcej czasu. W tym przypadku jądra pomidorów nie będą wybierane.

  4. 4

    Obierz czosnek i pokrój go w plastry.

  5. 5

    Przygotuj słoiki na suszone pomidory. Słoje powinny zostać wcześniej wyparzone. Włóż do nich przestudzone pomidory z pokrojonymi plastrami czosnku, suszoną bazylią i świeżym tymiankiem.

  6. 6

    Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku — pamiętaj jednak, że nie może zacząć się gotować. Następnie przelej ją do szklanych słojów, wypełnionych kawałkami suszonych pomidorów i szczelnie je zakręć. Suszone pomidory w oliwie z oliwek odstaw na co najmniej 24 godziny. Po ich upływie domowy specjał będzie gotowy do spożycia.

     

    Wypróbuj także przepis na domowy ketchup.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też