Suszone pomidory w oliwie z oliwek
Jeśli jesteś miłośnikiem suszonych pomidorów, ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Suszone pomidory w oliwie z oliwek to prawdziwy przysmak, który posiada wiele zastosowań. Jedno jest pewne — zawartość słoiczka zniknie szybciej, niż się tego spodziewasz.
Składniki
- 2.5 kg Pomidor
- 250 ml Oliwa z oliwek
- 3 ząbki Czosnek
- 4 łodygi Tymianek
- Bazylia
- Sól
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 95 st. C i wyłóż blachę arkuszem papieru do pieczenia.
- 2
Umyj pomidory, osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na połówki. Następnie wybierz z nich środek, ułóż na papierze do pieczenia i posól.
- 3
Połówki pomidorów piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 5 do 6 godzin – aż całkowicie wyschną. Następnie pozwól im ostygnąć. Uwaga: pomidory można także pozostawić do wyschnięcia na słońcu, jednak ta metoda wymaga nieco więcej czasu. W tym przypadku jądra pomidorów nie będą wybierane.
- 4
Obierz czosnek i pokrój go w plastry.
- 5
Przygotuj słoiki na suszone pomidory. Słoje powinny zostać wcześniej wyparzone. Włóż do nich przestudzone pomidory z pokrojonymi plastrami czosnku, suszoną bazylią i świeżym tymiankiem.
- 6
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku — pamiętaj jednak, że nie może zacząć się gotować. Następnie przelej ją do szklanych słojów, wypełnionych kawałkami suszonych pomidorów i szczelnie je zakręć. Suszone pomidory w oliwie z oliwek odstaw na co najmniej 24 godziny. Po ich upływie domowy specjał będzie gotowy do spożycia.
Wypróbuj także przepis na domowy ketchup.
Pomidory są cennym składnikiem zbilansowanej diety — zawierają witaminę E i K oraz wiele składników mineralnych (potas, wapń, magnez i żelazo), które potrzebne są dla zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo przekąska obfituje w likopen — aminokwas, posiadający działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Musi się także o tym, że ten organiczny związek chemiczny zmniejsza ilość wolnych rodników, prowadzących do rozwoju chorób nowotworowych.
Suszone pomidory, połączone z oliwą z oliwek wykazują lepsze wchłanianie witamin do organizmu, dlatego warto przygotować je w takiej właśnie formie. Przygotowanie domowych pomidorów suszonych w oliwie z oliwek nie zajmie sporo czasu, a przysmak będzie nadawać się do spożycia już następnego dnia.
Suszone pomidory w oliwie z oliwek — jak można je wykorzystać?
Suszone pomidory posiadają wiele zastosowań. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnych sałatek — to najpopularniejsze sposób na wykorzystanie tego przysmaku. Innym pomysłem jest dodanie suszonych pomidorów w oliwie do domowych wrapów, roladek mięsnych lub ułożenie ich na kanapkach, przez co z pozoru zwykła, szybka przekąska nabierze wyjątkowego smaku.
Na tym jednak nie kończą się możliwości, związane z wykorzystaniem suszonych pomidorów. Można je również dodać do wytrawnych tart, domowej pizzy, dań z makaronem, ryżem czy zapiekanek. Dobrze sprawdzą się ponadto na zimnej płycie, jako poczęstunek dla gości.
Jak przygotować suszone pomidory w oliwie? Garść wskazówek
Przyrządzając domowe pomidory suszone, pamiętaj o tym, by nie przegrzać oliwy z oliwek. Tłuszcz nie może zacząć się gotować. Kiedy będzie już podgrzany, należy nim zapełnić włożone uprzednio do słoiczków kawałki ususzonych pomidorów. Powinny być całkowicie zanurzone w zalewie. Z czasem, zaczną pęcznieć i wchłaniać przyprawy, znajdujące się w szklanych słojach. Przepis możesz ulepszyć o dodatkowe przyprawy. Jeśli przepadasz za pikantnymi przekąskami, dobrym pomysłem może okazać się dodanie do zalewy papryczki chili.