Naleśniki czekoladowe z sosem wiśniowym i brandy

Naleśniki czekoladowe z sosem wiśniowym i brandy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos wiśniowy

  • 1 szklanki Kompot wiśniowy
  • 3 łyżki Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 2 łyżki Brandy

Ciasto naleśnikowe

  • 2 szklanek Mleko 3,2%
  • 2 Jajko
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 2 łyżki Roztopione masło
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 szczypta Sól
  • Masło
  • Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Odcedź kompot wiśniowy na sos. Wiśnie wraz z 2 łyżkami kompotu przełóż do naczynia garnka.

  2. 2

    Dodaj cukier, cukier waniliowy i zagotuj składniki na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj, aż wiśnie zaczną się rozpadać.

  3. 3

    Do sosu wiśniowego wlej brandy i odstaw aromatyczną  polewę do ostudzenia.

  4. 4

    Przygotuj ciasto na naleśniki. Mleko zmiksuj z całymi jajkami, cukrem, solą i roztopionym masłem.

  5. 5

    Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz kakao i miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto naleśnikowe.

  6. 6

    Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju i maśle (po 1 łyżeczce na naleśnik), z każdej ze stron, aż placki staną się lekko złociste.

  7. 7

    Ciepłe naleśniki czekoladowe napełnij schłodzonym sosem wiśniowym. Wierzch deseru możesz oprószyć odrobiną cukru pudru.

     

    Wypróbuj także przepis na naleśniki z syropem rumowo-pomarańczowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA