Naleśniki czekoladowe z sosem wiśniowym i brandy
Oto wersja naleśników dla dorosłych — pikantny sos wiśniowy z kroplą brandy, zawinięty w naleśniki kakaowe. Zobacz, jak zrobić ten wyjątkowy deser.
Składniki
Sos wiśniowy
- 1 szklanki Kompot wiśniowy
- 3 łyżki Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 2 łyżki Brandy
Ciasto naleśnikowe
- 2 szklanek Mleko 3,2%
- 2 Jajko
- 1 łyżka Cukier puder
- 2 łyżki Roztopione masło
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 2 łyżki Kakao
- 1 szczypta Sól
- Masło
- Olej
Przygotowanie
- 1
Odcedź kompot wiśniowy na sos. Wiśnie wraz z 2 łyżkami kompotu przełóż do naczynia garnka.
- 2
Dodaj cukier, cukier waniliowy i zagotuj składniki na średnim ogniu. Zmniejsz płomień i gotuj, aż wiśnie zaczną się rozpadać.
- 3
Do sosu wiśniowego wlej brandy i odstaw aromatyczną polewę do ostudzenia.
REKLAMA - 4
Przygotuj ciasto na naleśniki. Mleko zmiksuj z całymi jajkami, cukrem, solą i roztopionym masłem.
- 5
Na koniec dodaj przesianą mąkę oraz kakao i miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto naleśnikowe.
- 6
Naleśniki smaż na rozgrzanym oleju i maśle (po 1 łyżeczce na naleśnik), z każdej ze stron, aż placki staną się lekko złociste.
- 7
Ciepłe naleśniki czekoladowe napełnij schłodzonym sosem wiśniowym. Wierzch deseru możesz oprószyć odrobiną cukru pudru.
Wypróbuj także przepis na naleśniki z syropem rumowo-pomarańczowym.