Słodki dżem marchewkowy
Zachowaj smak letniej marchewki na zimę, przygotowując słodki dżem marchewkowy. Jego przyrządzenie jest niezwykle proste — potrzebne są jedynie 4 składniki.
Składniki
- 1 kg Marchew
- 750 g Cukier
- 500 ml Woda
- 1 sztuka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce.
- 2
Do garnka wsyp cukier i zalej go wodą. Wymieszaj składniki, garnek przykryj pokrywką i gotuj syrop przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- 3
Do syropu cukrowego dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.
REKLAMA - 4
Następnie dodaj starte marchewki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut. Jeśli dżem marchewkowy nie jest wystarczająco gęsty, całość gotuj jeszcze kilka minut. Innym sposobem na naturalne zagęszczenie domowego przetworu jest dodanie odrobiny soku z cytryny (poza porcją, która została już wskazana w przepisie).
- 5
Wyparzone słoiki wypełnij gorącym dżemem marchewkowym i natychmiast zamknij je pokrywką. Odwróć słoje do góry nogami i pozostaw na 5 minut. Następnie owiń je w koc i pozostaw do ostygnięcia.
Wypróbuj także przepis na dżem figowy z miodem i pomarańczą.