Słodki dżem marchewkowy

Słodki dżem marchewkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Marchew
  • 750 g Cukier
  • 500 ml Woda
  • 1 sztuka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce.

  2. 2

    Do garnka wsyp cukier i zalej go wodą. Wymieszaj składniki, garnek przykryj pokrywką i gotuj syrop przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

  3. 3

    Do syropu cukrowego dodaj sok z cytryny i ponownie wymieszaj.

  4. 4

    Następnie dodaj starte marchewki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut. Jeśli dżem marchewkowy nie jest wystarczająco gęsty, całość gotuj jeszcze kilka minut. Innym sposobem na naturalne zagęszczenie domowego przetworu jest dodanie odrobiny soku z cytryny (poza porcją, która została już wskazana w przepisie).

  5. 5

    Wyparzone słoiki wypełnij gorącym dżemem marchewkowym i natychmiast zamknij je pokrywką. Odwróć słoje do góry nogami i pozostaw na 5 minut. Następnie owiń je w koc i pozostaw do ostygnięcia.

     

    Wypróbuj także przepis na dżem figowy z miodem i pomarańczą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też