Pierogi z bryndzą i ziemniakami
Pierogi z bryndzą i ziemniakami często wzbogacane są pachnącymi ziołami. Doskonałym dodatkiem, który urozmaici smak dania, jest czosnek niedźwiedzi. Sprawdź przepis na smakowite pierogi z bryndzą i ziemniakami.
Składniki
- 500 g Mąka pszenna
- 500 g Mąka krupczatka
- 1 Jajko
- Masło
- Sól
- 700 g Ziemniaki
- 300 g Bryndza
- 1 sztuka Cebula
- 1 pęczek Czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
- 1
Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Następnie włóż je do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj, aż staną się miękkie.
- 2
Umyj czosnek niedźwiedzi, po czym delikatnie go osusz i drobno posiekaj.
- 3
Ugotowane ziemniaki odcedź i wymieszaj na gładkie purée. Do masy ziemniaczanej dodaj bryndzę i posiekany czosnek niedźwiedzi. Wszystko dobrze wymieszaj. Nie wylewaj wody, w której gotowały się ziemniaki — przyda się w dalszej części przepisu.
- 4
W większej misce połącz składniki na ciasto: mąkę pszenną i półgrubą, sól oraz jajka. Ciasto zacznij zagniatać rękami i stopniowo dolewaj do niego schłodzoną wodę, w której gotowały się ziemniaki. Po chwili ciasto powinno stać się miękkie i elastyczne.
- 5
Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Następnie zacznij wycinać z niego kółka, posługując się np. szklanką. Na każdy placek ciasta nakładaj łyżeczkę przygotowanego wcześniej nadzienia i składaj je na pół. Krawędzie dociskaj palcami, a później powtórz tę czynność, przytwierdzając brzegi pierogów ząbkami widelca. Dzięki temu farsz nie wycieknie podczas gotowania, a pierogi nabiorą atrakcyjnego wyglądu.
- 6
W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć, włóż do garnka przygotowane pierogi z bryndzą i czosnkiem niedźwiedzim. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odlicz jeszcze ok. 2 minut i wyłów pierogi z gorącej wody, żeby się nie rozgotowały.
- 7
W międzyczasie przystąp do przygotowania okrasy do pierogów. Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki. Następnie rozpuść odrobinę masła na patelni i usmaż na nim cebulę na złoty kolor. Do smaku możesz dodać również boczek (opcjonalnie).
- 8
Ugotowane pierogi podziel na talerze, polej roztopionym masłem ze smażoną cebulką i serwuj na ciepło. Zamiast maślanej okrasy do pierogów możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
Wypróbuj także przepis na pierogi ze szpinakiem.
Pierogi to atrakcyjne danie, które przygotować można z dodatkiem rozmaitych farszy — zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najprościej ujmując, to nadzienie, zawinięte w ciasto, które gotowane jest we wrzącej, osolonej wodzie. Polska kuchnia już od dawna utożsamiana jest z pierogami. Turyści, którzy odwiedzają nasz kraj, z chęcią próbują lokalnej kuchni, w której prym wiodą m.in. pierogi.
Pierogi z bryndzą i ziemniakami — jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Tajemnicą idealnego ciasta na pierogi — nie tylko te z bryndzą i ziemniakami — jest przygotowanie odpowiedniej ilości składników i jego właściwe wyrobienie. Pracę rozpocznij od wysypania na blat przesianej mąki. W środku wykonaj wgłębienie i dodaj do niego jajko, sól oraz wodę z ugotowanych ziemniaków (ziemniaki potrzebne będą do zrobienia farszu). Całość zagnieć na jednolite ciasto — zagniatanie powinno trwać ok. 10 minut. Po tym czasie wystarczy rozwałkować je na cienki placek, wykroić okrągłe placuszki, napełnić nadzieniem ziemniaczano-serowym i starannie zlepić brzegi pierogów.
Atrakcyjną wersją dania są pierogi z bryndzą i czosnkiem niedźwiedzim. Z przepisu słynie Podhale, jednak potrawa przygotowywana jest w wielu innych regionach Polski. Sprawdź poniższy przepis i zobacz, jak zrobić je samodzielnie.