Pierogi z bryndzą i ziemniakami

Pierogi z bryndzą i ziemniakami
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Mąka pszenna
  • 500 g Mąka krupczatka
  • 1 Jajko
  • Masło
  • Sól
  • 700 g Ziemniaki
  • 300 g Bryndza
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 pęczek Czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz ziemniaki, umyj je i pokrój w kostkę. Następnie włóż je do garnka, zalej wodą, posól i ugotuj, aż staną się miękkie.

  2. 2

    Umyj czosnek niedźwiedzi, po czym delikatnie go osusz i drobno posiekaj.

  3. 3

    Ugotowane ziemniaki odcedź i wymieszaj na gładkie purée. Do masy ziemniaczanej dodaj bryndzę i posiekany czosnek niedźwiedzi. Wszystko dobrze wymieszaj. Nie wylewaj wody, w której gotowały się ziemniaki — przyda się w dalszej części przepisu.

  4. 4

    W większej misce połącz składniki na ciasto: mąkę pszenną i półgrubą, sól oraz jajka. Ciasto zacznij zagniatać rękami i stopniowo dolewaj do niego schłodzoną wodę, w której gotowały się ziemniaki. Po chwili ciasto powinno stać się miękkie i elastyczne.

  5. 5

    Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką. Następnie zacznij wycinać z niego kółka, posługując się np. szklanką. Na każdy placek ciasta nakładaj łyżeczkę przygotowanego wcześniej nadzienia i składaj je na pół. Krawędzie dociskaj palcami, a później powtórz tę czynność, przytwierdzając brzegi pierogów ząbkami widelca. Dzięki temu farsz nie wycieknie podczas gotowania, a pierogi nabiorą atrakcyjnego wyglądu.

  6. 6

    W większym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Gdy zacznie wrzeć, włóż do garnka przygotowane pierogi z bryndzą i czosnkiem niedźwiedzim. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odlicz jeszcze ok. 2 minut i wyłów pierogi z gorącej wody, żeby się nie rozgotowały.

  7. 7

    W międzyczasie przystąp do przygotowania okrasy do pierogów. Obierz cebulę i pokrój ją w plasterki.  Następnie rozpuść odrobinę masła na patelni i usmaż na nim cebulę na złoty kolor. Do smaku możesz dodać również boczek (opcjonalnie).

  8. 8

    Ugotowane pierogi podziel na talerze, polej roztopionym masłem ze smażoną cebulką i serwuj na ciepło. Zamiast maślanej okrasy do pierogów możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

     

    Wypróbuj także przepis na pierogi ze szpinakiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też