Pyszna tarta ze szparagami — przepis, któremu nie można się oprzeć
Tarta to danie lubiane na całym świecie. Można przygotować ją z kompozycji wielu składników, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jednym ze smakowitych przepisów, które powinno się mieć w zanadrzu, jest ten na tartę ze szparagami. Posiłek doskonale nadaje się jako lekki obiad bądź dodatek do dań z grilla.
Składniki
Ciasto na tartę ze szparagami
- 150 g Masło
- 2 Żółtko
- 200 g Mąka pszenna
- 1 szczypta Sól
Dodatkowo
- 1 pęczek Szparagi
- 6 sztuk Pomidory koktajlowe
- 250 g Ser feta
- 2 Jajko
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 250 g Boczek wędzony
- 0.5 Szklanka Śmietana 30%
- 0.5 Szklanka Mleko
Przygotowanie
- 1
Przygotuj kruche ciasto na tartę. Na blacie kuchennym połącz wszystkie niezbędne składniki, tj.: zimne masło posiekane na mniejsze kawałki, mąka pszenna oraz odrobina soli. Całość zagniataj rękoma, aż do uzyskania konsystencji, imitującej kruszonkę. Po chwili do ciasta wbij 2 żółtka i ponownie zagnieć. Kiedy ciasto stanie się jednolite, uformuj z niego kulę, owiń w kawałek folii i włóż do lodówki, gdzie chłódź je ok. 60 minut.
- 2
Po godzinie wyciągnij ciasto i rozwałkuj, by uzyskać dość cienki placek. Przygotowane ciasto umieść w formie na tartę (24 cm średnicy), starannie wyklejając nim jej całą powierzchnię. Następnie dno ponakłuwaj delikatnie za pomocą widelca i schłódź w lodówce.
- 3
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Formę z kruchym ciastem otocz folią, a na wierzch dodaj odrobinę ryżu. Tartę piecz przez kwadrans, po czym ściągnij folię aluminiową i piecz jeszcze przez kolejne 15 minut, zmniejszając temperaturę o 10 st. C.
- 4
Boczek wędzony pokrój na niewielkie kawałki. Następnie umieść je na patelni, a kiedy boczek ładnie się zarumieni, wyłącz palnik i odstaw mięso na bok.
- 5
Pęczek szparagów umyj po chłodną wodą. Pozbądź się sztywnych, zdrewniałych końcówek, a resztę warzywa podziel na 3 części.
- 6
W innym naczyniu połącz mleko, śmietankę 30%, jajka, mąkę pszenną oraz przyprawy: sól i czarny pieprz mielony. Całość starannie wymieszaj, posługując się np. rózgą kuchenną.
- 7
Na upieczone ciasto kruche połóż kawałki szparagów, a następnie podpieczony boczek wędzony oraz drobno pokruszony na drobne części ser feta. Całość polej przygotowaną masą, a na wierzch dodaj pomidorki koktajlowe, przekrojone wcześniej na połówki (postaraj się je delikatnie docisnąć).
- 8
Tarta ze szparagami już prawie gotowa. Teraz umieść ją w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 st. C i piecz przez 30 minut.
Wypróbuj również inny przepis na tartę na słono, z brokułami i pieczarkami.
Tarta jest popularnym i niezwykle lubianym wypiekiem, który utożsamiany jest niezmiennie z kuchnią francuską. Charakterystyczne ciasto, stanowiące spód tarty można przygotować, zagniatając ze sobą odpowiednie składniki na kruche ciasto, wykonać drożdżowy odpowiednik bądź nieco skrócić czas przyrządzania specjału i wykorzystać gotowy płat ciasta francuskiego.
Przyrządzenie tarty ze szparagami nie jest trudne, ani nadto czasochłonne. Najlepiej przygotować ją wraz z sezonem na to zdrowe warzywo, który rozpoczyna się w maju, jednak pyszne szparagi, w dość przystępnej cenie można zakupić jeszcze w czerwcu. Fakt ten sprawia, że tarta ze szparagami może udoskonalić grilla, organizowanego nie tylko w trakcie majówki, ale i później, celebrując słoneczną pogodę oraz dni wolne od pracy. Poza sezonem szparagi można zastąpić np. liśćmi szpinaku.
Z czym podawać tartę ze szparagami?
Kruche ciasto tarty oraz pyszne składniki, budujące nadzienie dania sprawiają, że tarta ze szparagami może stanowić samodzielny posiłek. Najlepiej wówczas serwować ją z domowymi sosami, przygotowanymi na bazie jogurtu naturalnego. To gwarancja spożywania świeżych składników, bez zbędnych ulepszaczy, cukrów i konserwantów.
Poza dodatkiem dipów tartę ze szparagami można również ulepszyć, podając ją razem z sałatkami. Dobrym zestawieniem może okazać się np. połączenie jej wraz z sałatką colesław. Stworzymy wtedy danie, które nie tylko będzie prezentować się atrakcyjnie, ale i rozpieści podniebienie, dostarczając tym samym sporo wartościowych składników odżywczych.