Pyszna tarta ze szparagami — przepis, któremu nie można się oprzeć

Tarta ze szparagami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto na tartę ze szparagami

  • 150 g Masło
  • 2 Żółtko
  • 200 g Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól

Dodatkowo

  • 1 pęczek Szparagi
  • 6 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 250 g Ser feta
  • 2 Jajko
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 250 g Boczek wędzony
  • 0.5 Szklanka Śmietana 30%
  • 0.5 Szklanka Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj kruche ciasto na tartę. Na blacie kuchennym połącz wszystkie niezbędne składniki, tj.: zimne masło posiekane na mniejsze kawałki, mąka pszenna oraz odrobina soli. Całość zagniataj rękoma, aż do uzyskania konsystencji, imitującej kruszonkę. Po chwili do ciasta wbij 2 żółtka i ponownie zagnieć. Kiedy ciasto stanie się jednolite, uformuj z niego kulę, owiń w kawałek folii i włóż do lodówki, gdzie chłódź je ok. 60 minut.

  2. 2

    Po godzinie wyciągnij ciasto i rozwałkuj, by uzyskać dość cienki placek. Przygotowane ciasto umieść w formie na tartę (24 cm średnicy), starannie wyklejając nim jej całą powierzchnię. Następnie dno ponakłuwaj delikatnie za pomocą widelca i schłódź w lodówce.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Formę z kruchym ciastem otocz folią, a na wierzch dodaj odrobinę ryżu. Tartę piecz przez kwadrans, po czym ściągnij folię aluminiową i piecz jeszcze przez kolejne 15 minut, zmniejszając temperaturę o 10 st. C.

  4. 4

    Boczek wędzony pokrój na niewielkie kawałki. Następnie umieść je na patelni, a kiedy boczek ładnie się zarumieni, wyłącz palnik i odstaw mięso na bok.

  5. 5

    Pęczek szparagów umyj po chłodną wodą. Pozbądź się sztywnych, zdrewniałych końcówek, a resztę warzywa podziel na 3 części.

  6. 6

    W innym naczyniu połącz mleko, śmietankę 30%, jajka, mąkę pszenną oraz przyprawy: sól i czarny pieprz mielony. Całość starannie wymieszaj, posługując się np. rózgą kuchenną.

  7. 7

    Na upieczone ciasto kruche połóż kawałki szparagów,  a następnie podpieczony boczek wędzony oraz drobno pokruszony na drobne części ser feta. Całość polej przygotowaną masą, a na wierzch dodaj pomidorki koktajlowe, przekrojone wcześniej na połówki (postaraj się je delikatnie docisnąć).

  8. 8

    Tarta ze szparagami już prawie gotowa. Teraz umieść ją w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 st. C i piecz przez 30 minut.

     

    Wypróbuj również inny przepis na tartę na słono, z brokułami i pieczarkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też