Aromatyczna zupa czosnkowa krem — rozgrzewające danie, idealne na zimę
Zupa czosnkowa to zdecydowanie jeden z najbardziej aromatycznych przepisów, jakie można przygotować samodzielnie we własnym domu. W trakcie gotowania po zakamarkach unoszą się niezwykłe zapachy, które sprawią, że Twoi najbliżsi z niecierpliwością będą wyczekiwać na porę obiadową. Krem czosnkowy najlepiej smakuje w chłodne, zimowe dni, gdy każdy marzy o smakowitym, rozgrzewającym daniu. Ponadto czosnek, uchodzący za naturalny antybiotyk, stanowi doskonałe wsparcie dla organizmu w sezonie wzmożonych przeziębień i grypy.
Składniki
Zupa czosnkowa
- 2 łyżki Olej rzepakowy
- 1.5 główka Czosnek
- 1 Szczypta Mielona papryka czerwona
- 1 Szczypta Biały pieprz
- 4 sztuki Ziemniaki
- 1 litr Bulion warzywny
- 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
- 1 sztuka Cebula
- 1 Szczypta Suszone oregano
- 2 łyżki Tarty ser żółty
- 4 kromki Białe pieczywo
- 2 łyżki Śmietana 30%
Przygotowanie
- 1
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
- 2
Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój je w kostkę.
- 3
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy, a gdy tłuszcz odpowiednio się nagrzeje, dodaj do niego cebulę i smaż ją przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodaj także ziemniaki oraz czosnek i duś warzywa przez następne 5 minut pod przykryciem.
- 4
Gdy upłynie wskazany czas, wlej do garnka bulion i gotuj zupę pod przykryciem przez ok. 20 minut.
- 5
W międzyczasie przygotuj grzanki. Chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a następnie dodaj kawałki pieczywa i smaż je do chwili zarumienienia, po czym przełóż grzanki do oddzielnej miseczki.
- 6
Zupę czosnkową dopraw śmietanką, a następnie zblenduj ją na gładki krem. Dopraw danie do smaku gałką muszkatołową, białym pieprzem mielonym, suszonym oregano oraz słodką papryką w proszku.
Zupa krem czosnkowa smakuje wyśmienicie podana z chrupiącymi grzankami oraz tartym serem żółtym lub parmezanem.
Zobacz także:
Zupa czosnkowa to danie niezwykle proste w wykonaniu. Wystarczy przygotować niezbędne warzywa, a następnie ugotować je w aromatycznym bulionie. Tak przyrządzona zupa czosnkowa wymaga już tylko zblendowania, dzięki czemu jej konsystencja staje się niezwykle lekka i aksamitna, a tym samym przyjazna dla najmłodszych członków rodziny.
Aby danie mogło zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy, nie można zapomnieć o dodatku chrupiących grzanek, które są niezastąpionym urozmaiceniem tej wyśmienitej potrawy. Inną możliwością podania posiłku jest zestawienie go z paluchami grissini lub kromkami podpieczonego pieczywa. Wiele osób decyduje się na serwowanie gładkiego kremu z uprażonym popcornem. Możliwości podania zupy krem czosnkowej jest znacznie więcej, dzięki czemu każdy odnajdzie połączenie idealne dla siebie i swojej rodziny.
Zobacz także: Rozkoszna zupa krem z bobu, którą zrobisz w 60 minut
Zupa czosnkowa — od kiedy można podawać ją dziecku?
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać maluchowi ten specjał już w okolicach 7. miesiąca życia. Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania zupy czosnkowej są dozwolone w jadłospisie małych smakoszy. Produktem, na który należy zwrócić szczególną uwagę, jest ser żółty. Z uwagi na wysoką zawartość soli, jego ilości w jadłospisie domowych milusińskich powinny być znacznie ograniczone. Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie rezygnować z tego produktu. Warto zachować zdrowy umiar — to złota zasada, dzięki której maluchy mogą poznawać nową kuchnię, bez uszczerbku na zdrowiu.
Zupa czosnkowa może zostać wykonana z dodatkiem bulionu, jednak osobom, które pragną przyrządzić to danie jeszcze szybciej, proponujemy wykorzystanie zwykłej wody. Należy pamiętać, że wywar nie powinien również zawierać dodatku soli.