Aromatyczna zupa czosnkowa krem — rozgrzewające danie, idealne na zimę

Zupa czosnkowa krem
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa czosnkowa

  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 1.5 główka Czosnek
  • 1 Szczypta Mielona papryka czerwona
  • 1 Szczypta Biały pieprz
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 Szczypta Suszone oregano
  • 2 łyżki Tarty ser żółty
  • 4 kromki Białe pieczywo
  • 2 łyżki Śmietana 30%

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój warzywa na mniejsze kawałki.

  2. 2

    Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie pokrój je w kostkę.

  3. 3

    W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy, a gdy tłuszcz odpowiednio się nagrzeje, dodaj do niego cebulę i smaż ją przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodaj także ziemniaki oraz czosnek i duś warzywa przez następne 5 minut pod przykryciem.

  4. 4

    Gdy upłynie wskazany czas, wlej do garnka bulion i gotuj zupę pod przykryciem przez ok. 20 minut. 

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj grzanki. Chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a następnie dodaj kawałki pieczywa i smaż je do chwili zarumienienia, po czym przełóż grzanki do oddzielnej miseczki.

  6. 6

    Zupę czosnkową dopraw śmietanką, a następnie zblenduj ją na gładki krem. Dopraw danie do smaku gałką muszkatołową, białym pieprzem mielonym, suszonym oregano oraz słodką papryką w proszku. 

     

    Zupa krem czosnkowa smakuje wyśmienicie podana z chrupiącymi grzankami oraz tartym serem żółtym lub parmezanem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też