Gofry bąbelkowe dla niemowlaka oryginalny pomysł na podwieczorek
Gofry bąbelkowe, czyli Bubble Waffle to hit wszystkich turystycznych miejscowości. Gofry bąbelkowe to następcy tradycyjnych gofrów. Gofry bąbelkowe można zrobić w domu, ale trzeba wyposażyć kuchnie w gofrownicę bąbelkową. Zobacz, jak zrobić domowe gofry bąbelkowe lepsze niż z wakacyjnej budki.
Składniki
Gofry bąbelkowe przepis
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 1.5 szklanki Mleko 3,2%
- 2 sztuki Jajko
- 4 łyżki Olej
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 0.5 Łyżka Cukier
- 1 Szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Żółtka oddziel od białek, dodaj cukier i zmiksuj na jasną i puszystą masę. Porcjami dodaj mleko i olej. Wymieszaj.
- 2
Do mąki dodaj proszek do pieczenia, przesiej przez sito i dodaj do jajek i mleka. Wymieszaj.
- 3
Do białek wsyp sól i ubij na sztywno.
- 4
Połącz białka z resztą składników. Dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj.
- 5
Rozgrzej gofrownicę. Wlej ciasto i smaż gofry przez 8-10 minut.
- 6
Wyjmij, przestudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
Jak podać gofry bąbelkowe?
Gofry bąbelkowe na słodko smakiem przypominają ciasto biszkoptowe, dlatego najczęściej podaje się je z dżemem owocowy, frużeliną wiśniową, malinową lub brzoskwiniową, różnymi smakami lodów, bitą śmietaną, sosem czekoladowym lub waniliowym. Część osób nie dodaje do gofrów nic poza cukrem pudrem i takie właśnie gofry najlepiej serwować niemowlakom. Gofry bąbelkowe można podać jak placek na płasko, ale najczęściej zwija się je w rożek, a do środka wkłada ulubione dodatki. Gofry najlepiej smakują na ciepło. Gofry można zrobić także w wersji wytrawnej.
Gofry bąbelkowe skąd pochodzą?
Bubble Waffle wywodzą się z Hongkongu. W Polsce gofry pojawiły się na przełomie 2019 i 2020 roku i szybko stały się jednym z ulubionych wakacyjnych deserów. Początkowo gofry bąbelkowe były serwowane w budkach oraz food truckach, w tej chwili gofry są podawane w każdej klimatycznej kawiarence.
Gofrownica do gofrów bąbelkowych
Gofry to rodzaj puszystych wafli o charakterystycznym kształcie. Kształt deseru zależy od urządzenia, w którym są pieczone. Najbardziej znane kształty gofrów to: prostokąt, serduszko, kwadrat i koło. Na rynku dostępne są także gofrownice, w których przygotujesz gofry o wyglądzie połączonych bąbelków tzw. Bubble Waffle. Jeśli chcesz przygotować smaczne gofry bąbelkowe postaw na urządzenie dobrej jakości. Kupując gofrownicę zwróć uwagę na jej moc. Dobra gofrownica domowa nie powinna mieć mniej niż 1000 W. Na rynku dostępne są gofrownice o różnych powłokach ceramicznych, żeliwnych oraz teflonowych. Każda z nich ma swoje plusy i minusy. Dla osób, które zaczynają przygodę z goframi, polecana jest powłoka teflonowa. Powłokę teflonową z łatwością umyjesz, nie trzeba używać tłuszczu do smażenia gofrów. Pamiętaj jednak, że teflon jest delikatny i nie można używać metalowych akcesoriów.