Najprostsza zupa z dyni. Koniecznie jej spróbuj

Zupa z dyni hokkaido
Źródło: GettyImages

Składniki

Najprostsza zupa z dyni

  • 1 litr Gorąca woda
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 6 łyżek Śmietanka 30%
  • 1.3 kg Dynia Hokkaido
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Olej
  • 4 sztuki Marchew
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 6 łyżek Prażone pestki dyni
  • 0.75 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 0.5 Łyżeczka Kurkuma
  • 2 łyżeczki Sól himalajska

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewki starannie umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dynię hokkaido podziel na 2 części, pozbądź się pestek i pokrój roślinę na małe kawałki, nie obierając jej ze skóry.

  2. 2

    Czosnek oraz cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki.

  3. 3

    W większym garnku rozgrzej masło wraz z olejem, a kiedy tłuszcz nabierze właściwej temperatury, dodaj pokrojone poprzednio warzywa — cebulę i czosnek. Kiedy ładnie się zeszklą, do składników wrzuć plasterki marchewki i smaż całość ok. 4-5 minut.

  4. 4

    Następnie do garnka dodaj kawałki dyni hokkaido, a całość zalej ciepłą wodą i doprowadź do wrzenia. 

  5. 5

    W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w niewielką kostkę. Wrzuć je do garnka z gotującą się zupą z dyni i kontynuuj jej gotowanie, aż do miękkości wszystkich składników.

  6. 6

    Na suchą patelnię wsyp pestki dyni i delikatnie je podpraż.

  7. 7

    Przed końcem gotowania do najprostszej zupy z dyni dodaj zalecane przyprawy (pieprz, sól, kurkumę i imbir). Całość zblenduj na gładką konsystencję, tak, by zupa stała się kremowa i jedwabista. Przed podaniem, danie ozdób na talerzach posiekaną natkę zielonej pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też