Najprostsza zupa z dyni. Koniecznie jej spróbuj
Najprostsza zupa z dyni jest idealnym potwierdzeniem tego, że smaczna kuchnia wcale nie musi opierać się na skomplikowanych i czasochłonnych recepturach. Do przyrządzenia bardzo rozgrzewającego i odżywczego obiadu bądź kolacji wystarczy jedynie zaopatrzyć lodówkę w kilka produktów i podążać za przepisem na najprostszą zupę z dyni.
Składniki
Najprostsza zupa z dyni
- 1 litr Gorąca woda
- 4 sztuki Ziemniaki
- 1 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 6 łyżek Śmietanka 30%
- 1.3 kg Dynia Hokkaido
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżka Olej
- 4 sztuki Marchew
- 1 pęczek Natka pietruszki
- 6 łyżek Prażone pestki dyni
- 0.75 Łyżeczka Pieprz
- 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
- 0.5 Łyżeczka Kurkuma
- 2 łyżeczki Sól himalajska
Przygotowanie
- 1
Marchewki starannie umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dynię hokkaido podziel na 2 części, pozbądź się pestek i pokrój roślinę na małe kawałki, nie obierając jej ze skóry.
- 2
Czosnek oraz cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki.
- 3
W większym garnku rozgrzej masło wraz z olejem, a kiedy tłuszcz nabierze właściwej temperatury, dodaj pokrojone poprzednio warzywa — cebulę i czosnek. Kiedy ładnie się zeszklą, do składników wrzuć plasterki marchewki i smaż całość ok. 4-5 minut.
- 4
Następnie do garnka dodaj kawałki dyni hokkaido, a całość zalej ciepłą wodą i doprowadź do wrzenia.
- 5
W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w niewielką kostkę. Wrzuć je do garnka z gotującą się zupą z dyni i kontynuuj jej gotowanie, aż do miękkości wszystkich składników.
- 6
Na suchą patelnię wsyp pestki dyni i delikatnie je podpraż.
- 7
Przed końcem gotowania do najprostszej zupy z dyni dodaj zalecane przyprawy (pieprz, sól, kurkumę i imbir). Całość zblenduj na gładką konsystencję, tak, by zupa stała się kremowa i jedwabista. Przed podaniem, danie ozdób na talerzach posiekaną natkę zielonej pietruszki.
Zobacz także:
Chłód i wietrzna pogoda za oknem nie sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Aby wspomóc organizm w sezonie jesiennym, dobrym pomysłem jest urozmaicenie swojego menu w rozgrzewające i aromatyczne dania. Do najszybszych i najbardziej lubianych propozycji należą zupy krem, które słyną z prostej receptury i krótkiej listy zakupów. Jesienią warto zdecydować się na przyrządzenie najprostszej zupy z dyni, którą uwielbiają jednakowo najmłodsi, jak i Ci nieco starsi domownicy. Jeśli zatem poszukujesz inspiracji na pożywny, smaczny i atrakcyjnie prezentujący się obiad dla całej rodziny, przepis na najprostszą zupę z dyni okaże się strzałem w 10!
Najprostsza zupa z dyni — z jakimi dodatkami podawać danie?
Kremowa i bardzo wyrazista w smaku zupa z dyni jest wyborna bez dodatków i ulepszeń. Jeśli jednak zależy Ci na efektownym podaniu tego jesiennego posiłku, mamy kilka sprawdzonych propozycji, które z pewnością Ci się spodobają.
Najprostszą zupę z dyni warto zestawić ze świeżymi kromkami pieczywa lub chrupiącą bagietką. Świetnie sprawdzą się również grzanki — podane solo lub z samodzielnie przygotowanym masłem czosnkowym. Kremowe zupy smakują obłędnie serwowane z chrupiącymi składnikami, takimi jak grzanki, groszek ptysiowy czy paluchy grissini. Nieco charakteru najprostsza zupa z dyni zyska dzięki udekorowaniu przygotowanego kremu odrobiną jogurtu lub śmietany. Uprażone pestki dyni, słonecznik bądź pszenica ekspandowana to tylko kilka z wielu możliwości na urozmaicenie przepisu na najprostszą zupę z dyni.
Zobacz także: Zupa z kurek jak u babci. Ten przepis skradnie Twoje serce
Najprostsza zupa z dyni — dlaczego warto ją przygotować?
Jedzenie zupy z dyni poza wspaniałym smakiem posiada wiele innych atutów. Posiłek ten jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Jego wartość energetyczna (kaloryczność) zależy od zastosowanych dodatków, z którymi podawany jest krem. Warto dodać, że najprostsza zupa z dyni odznacza się działaniem antynowotworowym i przeciwzapalnym, a dodatkowo składniki w niej zawarte (m.in. cynk i witamina C) wpływają na wzmocnienie odporności organizmu.