Piernik staropolski dojrzewający — przepis na kultowy wypiek świąteczny

Piernik staropolski
Źródło: GettyImages

Składniki

Piernik staropolski

  • 1 kg Mąka pszenna
  • 125 ml Mleko
  • 250 g Masło
  • 3 Jajko
  • 500 g Miód
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1.5 szklanki Cukier
  • 2 opakowania Przyprawa do piernika
  • 3 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 1 kg powidła śliwkowe

Polewa czekoladowa

  • 100 g Czekolada
  • 100 ml Śmietana kremówka 36%

Przygotowanie

  1. 1

    W rondelku umieść masło, cukier oraz naturalny miód. Włącz palnik i poczekaj, aż składniki zaczną się gotować, nieustannie mieszając zawartość garnka. Kiedy cukier całkowicie się roztopi, wyłącz palnik, a rondelka odłóż na bok, pozostawiając go do wystudzenia. 

  2. 2

    Kiedy składniki ostygną, połącz je z mąką pszenną, jajkami, przyprawą do piernika, odrobiną soli oraz sodą oczyszczoną (należy rozpuścić ją w mleku). Masę ugniataj rękoma, a następnie umieść w emaliowanym garnku (możesz również skorzystać ze szklanego bądź kamionkowego naczynia). Ciasto zakryj ścierką i przełóż do lodówki, pozostawiając je na minimum 4 tygodnie. Czas, jaki rekomendowany jest na pozostawanie w chłodzie piernika staropolskiego to jednak 6 tygodni. 

  3. 3

    Po upływie wskazanego czasu zbitą masę podziel na 3 jednakowe kawałki. Następnie rozwałkuj je blacie podsypanym mąką pszenną, na grubość 0,5 cm.

  4. 4

    Przygotuj 3 formy na ciasto — najlepiej, żeby każda posiadała wymiary 39 × 26 cm. Blachy posmaruj starannie tłuszczem, a następnie wyłóż je arkuszem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Nagrzej piekarnik do temperatury 170 st. C  

  6. 6

    Rozwałkowane blaty piernika umieść w przygotowanych formach do pieczenia. Piernik staropolski piecz przez ok. 20 minut, a następnie wyciągnij go z piekarnik i odłóż do ostudzenia. 

  7. 7

    Kiedy piernik staropolski będzie chłodny, na jego powierzchni rozsmaruj podgrzane powidła śliwkowe, blat ciasta przykryj papierem i obciąż go. W takiej postaci ciasto przełóż do lodówki na 4 dni, aby nieco skruszało.

  8. 8

    Po upływie 4 dni piernik staropolski udekoruj polewą czekoladową. Aby ją przygotować, wystarczy, że w rondelku podgrzejesz kremówkę, a po 2 minutach dodasz do niej pokruszoną  na drobne kawałki czekoladę. Całość mieszaj, aż do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji. Zamiast polewy wierzch wypieku można posypać cukrem pudrem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też