Piernik staropolski dojrzewający — przepis na kultowy wypiek świąteczny
Piernik staropolski dojrzewający to świąteczny specjał, który smakuje tak dobrze, że wielu z nas śni się po nocach. Przepis nie jest trudny, jednak wymaga dużo cierpliwości. Zaleca się bowiem, żeby ciasto na piernik staropolski przygotować nawet 6 tygodni przed obchodami świąt. Wypiek jest niezwykle aromatyczny i delikatny. Przygotowany z poniższej receptury zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Składniki
Piernik staropolski
- 1 kg Mąka pszenna
- 125 ml Mleko
- 250 g Masło
- 3 Jajko
- 500 g Miód
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 1.5 szklanki Cukier
- 2 opakowania Przyprawa do piernika
- 3 łyżeczki Soda oczyszczona
- 1 kg powidła śliwkowe
Polewa czekoladowa
- 100 g Czekolada
- 100 ml Śmietana kremówka 36%
Przygotowanie
- 1
W rondelku umieść masło, cukier oraz naturalny miód. Włącz palnik i poczekaj, aż składniki zaczną się gotować, nieustannie mieszając zawartość garnka. Kiedy cukier całkowicie się roztopi, wyłącz palnik, a rondelka odłóż na bok, pozostawiając go do wystudzenia.
- 2
Kiedy składniki ostygną, połącz je z mąką pszenną, jajkami, przyprawą do piernika, odrobiną soli oraz sodą oczyszczoną (należy rozpuścić ją w mleku). Masę ugniataj rękoma, a następnie umieść w emaliowanym garnku (możesz również skorzystać ze szklanego bądź kamionkowego naczynia). Ciasto zakryj ścierką i przełóż do lodówki, pozostawiając je na minimum 4 tygodnie. Czas, jaki rekomendowany jest na pozostawanie w chłodzie piernika staropolskiego to jednak 6 tygodni.
- 3
Po upływie wskazanego czasu zbitą masę podziel na 3 jednakowe kawałki. Następnie rozwałkuj je blacie podsypanym mąką pszenną, na grubość 0,5 cm.
- 4
Przygotuj 3 formy na ciasto — najlepiej, żeby każda posiadała wymiary 39 × 26 cm. Blachy posmaruj starannie tłuszczem, a następnie wyłóż je arkuszem papieru do pieczenia.
- 5
Nagrzej piekarnik do temperatury 170 st. C
- 6
Rozwałkowane blaty piernika umieść w przygotowanych formach do pieczenia. Piernik staropolski piecz przez ok. 20 minut, a następnie wyciągnij go z piekarnik i odłóż do ostudzenia.
- 7
Kiedy piernik staropolski będzie chłodny, na jego powierzchni rozsmaruj podgrzane powidła śliwkowe, blat ciasta przykryj papierem i obciąż go. W takiej postaci ciasto przełóż do lodówki na 4 dni, aby nieco skruszało.
- 8
Po upływie 4 dni piernik staropolski udekoruj polewą czekoladową. Aby ją przygotować, wystarczy, że w rondelku podgrzejesz kremówkę, a po 2 minutach dodasz do niej pokruszoną na drobne kawałki czekoladę. Całość mieszaj, aż do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji. Zamiast polewy wierzch wypieku można posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
Święta kojarzone są zazwyczaj z dwoma rzeczami: spotkaniami z rodziną oraz wspaniałym jedzeniem. Obowiązkowym ich elementem są oczywiście ciasta, które pojawiają się na stołach, ciesząc oczy i podniebienia domowników oraz zaproszonych gości. Ciastem, którego po prostu nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole, jest piernik staropolski. Korzenny wypiek przełożony pysznymi powidłami śliwkowymi to poezja smaku i uczta dla łasuchów.
Zobacz także: Najsmaczniejsze ciasto orzechowe, które zaskoczy Cię swoim aromatem
Przepis na piernik staropolski
Ciasto na najlepszy piernik staropolski należy przygotować od 4 do nawet 6 tygodni przed świętami, bowiem tyle czasu potrzebuje masa, by odpowiednio stężeć i dojrzeć. Do pieczenia przysmaku polecamy podejść z kolei ok. tygodnia przed wigilią. Piernik staropolski dojrzewający posiada jeszcze jeden ogromny atut — ciasto pozostaje świeże przez imponujący czas. Aby przedłużyć świeżość, polecamy, aby przechowywać łakoć w odpowiedni sposób. Piernik można owinąć papierem do pieczenia lub czystą ściereczką.
Z przepisu na piernik staropolski można ponadto wykonać smakowite pierniczki. Chcąc przygotować obydwa świąteczne przysmaki, wystarczy zwiększyć proporcje składników i odpowiednio podzielić ciasto. Domownicy na pewno będą zadowoleni.