Orientalny kurczak karaage, czyli pomysł na chrupiące i soczyste mięso, którym zaskoczysz domowników

Kurczak karaage
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na kurczaka karaag

  • 0.5 kilogram Pierś z kurczaka
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 szklanki Mąka ziemniaczana
  • 0.5 Litr Olej rzepakowy
  • 2 łyżki Sos sojowy
  • 2 łyżeczki Świeży imbir
  • 1 łyżka Sake

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na kurczaka karaage zaczynamy od wykonania specjalnej marynaty. Tworzą ją sos sojowy wymieszany z sake i imbirem (opcjonalnie można dodać także czosnek).

  2. 2

    W misce z marynatą umieszczamy oczyszczonego z błonek i chrząstek, pociętego na kawałki wielkości kęsków części piersi kurczaka. Dokładnie mieszamy, żeby sos pokrył sobą całe mięso. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 60 minut.

  3. 3

    Jeśli mamy frytkownicę to rozgrzewamy w niej olej. Przy braku frytkownicy możemy skorzystać z dużego, głębokiego rondla, do którego wlewamy olej i go rozgrzewamy.

  4. 4

    Czas na panierowanie kurczaka. W tym celu do dwóch plastikowych torebek zamykanych strunowo lub miseczek zamykanych na pokrywkę wsypujemy mąkę pszenną i osobna ziemniaczaną i wrzucamy do niej kawałki kurczaka. Potrząsamy zawartością póki cały kurczak nie pokryje się równomiernie mąkami.

  5. 5

    We frytkownicy lub rondlu smażymy kurczaka na głębokim tłuszczu w kilku partiach. Gotowe mięso będzie zarumienione po około półtorej minucie. Kurczaka wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

  6. 6

    Zostawiamy kurczaka do ostudzenia, a następnie wrzucamy go ponownie na rozgrzany olej i smażymy minutę. Wyjmujemy, odsączamy na papierze i podajemy do zjedzenia.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też