Brazylijskie ciasto bolo de leite — propozycja doskonała dla każdego łasucha

Ciasto bolo de leite
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto bolo de leite

  • 1 sztuka Cytryna
  • 400 ml Mleko
  • 240 g Mąka pszenna
  • 110 g Cukier
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 puszka Słodzone mleko skondensowane
  • 1 Szczypta Sól
  • 50 g Masło
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Odmierzoną porcję masła umieść w rondelku i podgrzewaj tłuszcz na palniku o małej mocy. Następnie ściągnij garnek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  3. 3

    Cytrynę sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę, po czym przekrój na połowę i wyciśnij z niej sok.

  4. 4

    Do miski wbij jajka, dodaj szczyptę soli oraz cukier i ubij składniki za pomocą miksera na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania wlewaj stopniowo rozpuszczone masło, mleko skondensowane oraz mleko i kontynuuj mieszanie do chwili połączenia wszystkich składników.

  5. 5

    Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj mielony cynamon i starannie wymieszaj składniki.

  6. 6

    Do naczynia z masą jajeczną wsyp mieszankę mączną i dokładnie wymieszaj składniki. Do ciasta dodaj także otartą skórkę oraz 3 łyżeczki soku z cytryny i ponownie wymieszaj całość. 

  7. 7

    Foremkę posmaruj wewnątrz masłem. Ciasto bolo de leite w oryginalnej wersji pieczone jest w okrągłej formie z dziurą, jeżeli jednak jej nie posiadasz, możesz wykorzystać zwykłą tortownicę. 

  8. 8

    Wlej masę do przygotowanej foremki, po czym umieść je w nagrzanym piekarniku i piecz przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto bolo de leite z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też