Blok czekoladowy jak u mamy

Blok czekoladowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Blok czekoladowy

  • 200 g Drobny cukier
  • 5 płaskich łyżek Kakao
  • 250 g Mleko w proszku
  • 250 g Masło
  • 120 g Herbatniki maślane
  • 50 g Posiekane orzechy
  • 1 garść Płatki migdałowe
  • 50 g Suszona żurawina
  • 0.5 Szklanka Mleko 3,2%
  • 10 kropli Olejek migdałowy

Przygotowanie

  1. 1

    Weź garnek i przełoż do niego odmierzone ilości cukru, kakao, masła i mleka 3,2 %. Całość podgrzej na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do połączenia się składników. Pilnuj, by zawartość garnka nie zaczęła się gotować. 

  2. 2

    Zestaw garnek z kuchenki i przygotuj bakalie i herbatniki. Jeśli masz orzechy w całości, posiekaj je, a herbatniki pokrusz na małe, około centymetrowe kawałki. 

  3. 3

    Przygotuj mikser. Przełóż masę z garnka do miski i zacznij miksować. W tym samym czasie dodawaj powoli mleko w proszku. Miksuj całość tak długo, aż wszystkie składniki połączą się na jednolitą, gładką masę. Wlej olejek migdałowy i zamieszaj. 

  4. 4

    Do gotowej masy dodaj orzechy, migdały i herbatniki. Wymieszaj wszystko.

  5. 5

    Przygotuj formę do ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Do formy przelej całą masę i ugładź ją łyżką. Na wierzch możesz posypać wiórki kokosowe (opcjonalnie). 

  6. 6

    Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Po około 4-5 godzinach możesz sprawdzić, czy jest już zbite i utwardzone. Jeśli tak, możesz kosztować. Smacznego! 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też