Blok czekoladowy jak u mamy
Przepis na blok czekoladowy jest banalnie prosty. Samo przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. Później wystarczy włożyć ciasto do zastygnięcia do lodówki i gotowe. Bez pieczenia, bez skomplikowanej receptury i wyszukanych składników. Sprawdźcie, jak zrobić blok czekoladowy z orzechami, migdałami i żurawiną jak u mamy.
Składniki
Blok czekoladowy
- 200 g Drobny cukier
- 5 płaskich łyżek Kakao
- 250 g Mleko w proszku
- 250 g Masło
- 120 g Herbatniki maślane
- 50 g Posiekane orzechy
- 1 garść Płatki migdałowe
- 50 g Suszona żurawina
- 0.5 Szklanka Mleko 3,2%
- 10 kropli Olejek migdałowy
Przygotowanie
- 1
Weź garnek i przełoż do niego odmierzone ilości cukru, kakao, masła i mleka 3,2 %. Całość podgrzej na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do połączenia się składników. Pilnuj, by zawartość garnka nie zaczęła się gotować.
- 2
Zestaw garnek z kuchenki i przygotuj bakalie i herbatniki. Jeśli masz orzechy w całości, posiekaj je, a herbatniki pokrusz na małe, około centymetrowe kawałki.
- 3
Przygotuj mikser. Przełóż masę z garnka do miski i zacznij miksować. W tym samym czasie dodawaj powoli mleko w proszku. Miksuj całość tak długo, aż wszystkie składniki połączą się na jednolitą, gładką masę. Wlej olejek migdałowy i zamieszaj.
- 4
Do gotowej masy dodaj orzechy, migdały i herbatniki. Wymieszaj wszystko.
- 5
Przygotuj formę do ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Do formy przelej całą masę i ugładź ją łyżką. Na wierzch możesz posypać wiórki kokosowe (opcjonalnie).
- 6
Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Po około 4-5 godzinach możesz sprawdzić, czy jest już zbite i utwardzone. Jeśli tak, możesz kosztować. Smacznego!
Zobacz także:
Blok czekoladowy to ciasto, które wielu z nas może kojarzyć się z beztroskimi czasami dzieciństwa, kiedy to mama przygotowywała je na szybko, gdy tylko mieliśmy ochotę na małe co nieco. Ponieważ jest to deser niezwykle prosty i składa się z łatwo dostępnych i niedrogich składników, cieszył się dużą popularnością w latach 80. i 90. Dziś, kiedy nasze możliwości finansowe i dostępność do różnorakich produktów spożywczych, w tym tych nawet bardziej egzotycznych, uległy znaczącej poprawie, blok czekoladowy nie jest już hitem wśród deserów. A to błąd! Bo choć nie jest jakoś szczególnie wysublimowany, jego boski smak na pewno docenimy także dziś. W dodatku to deser idealny nawet dla początkujących cukierników, dla których pieczenie ciast jest zbyt dużym wyzwaniem. Blok czekoladowy z bakaliami i herbatnikami nie wymaga pieczenia. A zatem, do dzieła!
Jak zrobić blok czekoladowy, by wyszedł jak u mamy?
Sekret bloku czekoladowego, czyli kultowego ciasta PRL-u i lat 90., tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach między masą a dodatkami. Każdy musi popróbować samodzielnie, jakie proporcje najbardziej mu odpowiadają, choć z reguły im więcej dodatków, tym pyszniejsze ciasto wychodzi. Kruche herbatniki zatopione w masie czekoladowej doskonale przełamują jej smak i sprawiają, że ciasto nie jest przesadnie słodkie. Natomiast różnego rodzaju bakalie ubogacają jego smak. W naszym przepisie wykorzystujemy posiekane orzechy włoskie, płatki migdałów i suszoną żurawinę, ale można też zamiast nich (lub oprócz) dodać rodzynki, orzechy laskowe, nerkowce albo mieszankę keksową, w której znajduje się całe bogactwo pysznych bakalii. Dodatkowo polecamy posypać wierzch ciasta wiórkami kokosowymi jako udekorowanie tradycyjnego bloku czekoladowego.
Zobacz także: Czekoladowe salami z orzechami i żurawiną
Jak podawać ciasto blok czekoladowy?
Ponieważ jest to deser dość ciężki, nie wymaga żadnych dodatków. Wystarczy herbata, najlepiej czarna, taka, jaką piliśmy w PRL-u. Aby jednak oddać klimat czasów, z których słynie blok czekoladowy, warto pokusić się o zaserwowanie go na talerzykach w stylu vintage. Tylko uwaga, najlepiej jest pokroić blok na małe kawałki. Deser ten jest na tyle słodki, a za sprawą bakalii również pożywny, że naprawdę nie da się zjeść go za dużo naraz (może to i lepiej, przynajmniej dla naszych sylwetek).
Pamiętasz z dzieciństwa ciasto blok czekoladowy z herbatnikami? Teraz Twoja kolej, by je przygotować. Zresztą przepis na blok czekoladowy jest ekstremalnie prosty, więc nie ma obaw, że się nie uda.