Pierniczki lebkuchen — zrobisz je nawet kilka dni przed świętami
Lebkuchen to kultowe pierniczki korzenne, które słyną z niesamowitej miękkości i korzenno-miodowego smaku z orzechową nutą. Zanurzone w domowym lukrze stanowią wspaniały deser świąteczny, którym nie pogardzi nawet najwybredniejszy smakosz. Przepis na lebkuchen nie jest trudny, a mięciutkie ciasteczka można przygotować nawet kilka dni przed wigilią.
Składniki
Pierniczki lebkuchen
- 0.5 kilogram Mąka pszenna
- 3 łyżeczki Przyprawa do piernika
- 170 g Mielone migdały
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 2 łyżeczki Mielony cynamon
- 170 g Masło
- 100 g Skórka pomarańczy kandyzowana
- 570 g Miód
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
Lukier
- Ciepła woda
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Do jednego naczynia dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, mielone migdały, przyprawę do piernika i mielony cynamon.
- 2
W małym garnku połącz masło razem z miodem i podgrzewaj składniki, aż się ze sobą połączą. Jeszcze ciepłą, płynną mieszankę dodaj do miski z suchymi produktami, a na koniec dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość starannie wymieszaj i odłóż na bok, żeby masa przestygła.
- 3
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.
- 4
Następnie z ciasta piernikowego formuj kuleczki o zbliżonej wielkości, najlepiej o średnicy 3 mm. Tak przygotowane lebkuchen układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warto pamiętać, że pierniczki znacznie wyrosną, dlatego polecamy rozstawić ciasteczka z uwzględnieniem odpowiednich odległości.
- 5
Pierniczki lebkuchen piecz ok. 15 minut. Następnie wyciągnij je z piekarnika, a po kilku minutach przełóż na kratkę, w celu ostudzenia.
- 6
Przystąp do przygotowania lukru. Aby go zrobić, wystarczy wsypać do wody cukier puder i mieszać składniki, aż do otrzymania oczekiwanej gęstości.
- 7
Wystudzone i nieco twardsze pierniczki lebkuchen zanurzaj w przygotowanym lukrze i układaj na kratce. Po zastygnięciu polewy świąteczny wypiek jest gotowy do przechowywania. Pierniczki lebkuchen najlepiej schować w szczelnym pudełku, dodając do nich ćwiartki jabłek bądź obierki z owoców. Nie mogą one jednak stykać się z lukrem.
Zobacz także:
Przepis na pierniki lebkuchen to idealne rozwiązanie dla osób, które nie zdążyły upiec tradycyjnych pierników końcem listopada. Przygotowując je z podanego przepisu, możesz mieć pewność, że przysmak wykonany nawet kilka dni przed świętami będzie rozpływać się w ustach. Nie bez powodu często określane są jako pierniczki “na ostatni dzwonek”. Aromatyczne lebkuchen pięknie pachną, a dzięki obfitej warstwie domowego lukru i orzechowo-miodowemu posmakowi, nikt nie może oprzeć się temu wypiekowi.
Zobacz także: Katarzynki — tradycyjne pierniczki świąteczne gotowe w 45 minut
Lebkuchen — dlaczego warto je przygotować?
Pierniczki lebkuchen w wielu domach postrzegane są jako obowiązkowy przysmak, który musi zagościć na stole w okresie świątecznym. Nie dzieje się tak bez konkretnej przyczyny — lebkuchen wspaniale smakują, a podczas odgryzania kęsa wnętrze wypieku apetycznie się ciągnie. To zasługa sporej ilości miodu, czyli obowiązkowego składnika, bez którego nie ma mowy o udanych pierniczkach.
Co jeszcze odróżnia pierniczki lebkuchen od pozostałych łakoci świątecznych? Bez wątpienia wyczuwalny smak orzechów, które w tym przypadku stanowią zamiennik mąki pszennej. Jest ona zawarta w recepturze, jednak w mniejszej ilości, na rzecz zmielonych migdałów. Należy wspomnieć również o przyprawach, które odpowiadają za wspaniały smak gotowych ciasteczek. Mielony cynamon oraz korzenna przyprawa do piernika decydują o rozkosznym smaku, a także wyrazistym zapachu, unoszącym się w całym domu podczas pieczenia pierników lebkuchen. Gwarantujemy, że raz przygotowane z pewnością powrócą na stół w kolejne święta, stając się ulubionym słodyczem bożonarodzeniowym każdego domownika.