Pierniczki lebkuchen — zrobisz je nawet kilka dni przed świętami

Pierniczki lebkuchen
Źródło: GettyImages

Składniki

Pierniczki lebkuchen

  • 0.5 kilogram Mąka pszenna
  • 3 łyżeczki Przyprawa do piernika
  • 170 g Mielone migdały
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki Mielony cynamon
  • 170 g Masło
  • 100 g Skórka pomarańczy kandyzowana
  • 570 g Miód
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona

Lukier

  • Ciepła woda
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Do jednego naczynia dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, mielone migdały, przyprawę do piernika i mielony cynamon.

  2. 2

    W małym garnku połącz masło razem z miodem i podgrzewaj składniki, aż się ze sobą połączą. Jeszcze ciepłą, płynną mieszankę dodaj do miski z suchymi produktami, a na koniec dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość starannie wymieszaj i odłóż na bok, żeby masa przestygła.

  3. 3

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając grzanie góra-dół.

  4. 4

    Następnie z ciasta piernikowego formuj kuleczki o zbliżonej wielkości, najlepiej o średnicy 3 mm. Tak przygotowane lebkuchen układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warto pamiętać, że pierniczki znacznie wyrosną, dlatego polecamy rozstawić ciasteczka z uwzględnieniem odpowiednich odległości.   

  5. 5

    Pierniczki lebkuchen piecz ok. 15 minut. Następnie wyciągnij je z piekarnika, a po kilku minutach przełóż na kratkę, w celu ostudzenia. 

  6. 6

    Przystąp do przygotowania lukru. Aby go zrobić, wystarczy wsypać do wody cukier puder i mieszać składniki, aż do otrzymania oczekiwanej gęstości. 

  7. 7

    Wystudzone i nieco twardsze pierniczki lebkuchen zanurzaj w przygotowanym lukrze i układaj na kratce. Po zastygnięciu polewy świąteczny wypiek jest gotowy do przechowywania. Pierniczki lebkuchen najlepiej schować w szczelnym pudełku, dodając do nich ćwiartki jabłek bądź obierki z owoców. Nie mogą one jednak stykać się z lukrem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też