Wyjątkowy śledź w oleju lnianym Grzegorza Łapanowskiego, specjalnie dla Smak.pl

Śledź w oleju lnianym z goździkami, szalotką i jabłkiem + „ziemniak z ogniska”
Źródło: Kamil Zieliński - Studio Zielnik / Stylizacja Tomasz Podlasiewski.

Składniki

Śledź w oleju lnianym z goździkami

  • 200 ml Olej lniany
  • 100 Olej rzepakowy
  • 1 sztuka Szalotka
  • 0.5 Sztuka Jabłko
  • 0 Szczypta Sól
  • 4 sztuki Płat śledzia
  • 8 sztuk Goździki

Ziemniaki z ogniska

  • 8 sztuk Ziemniaki
  • 100 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Szalotkę drobno posiekaj, sparz we wrzątku, pomieszaj z olejami, dodaj goździki. Jeśli zależy ci na szybszym efekcje, dodaj 3-4 goździki, ale drobno zmielone lub utarte w moździerzu. 

  2. 2

    Śledzia pokrój w grube kawałki, a jabłko w drobną kostkę. Połącz wszystkie składniki. Umieść w wyparzonym słoiku i wstaw do lodówki do marynowania. Najlepiej na minimum jedną noc, ale jeśli bardzo potrzebujesz, to możesz też zjeść go od razu.

  3. 3

    Ziemniaki dokładnie umyj, a najlepiej wyszoruj. Mąkę pomieszaj z solą. Jeszcze mokre ziemniaki obtocz w mące z solą i przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. godzinę. 

  4. 4

    Przed podaniem sprawdź, czy doszły. Gdyby okazało się, że nie,` piecz, aż będą idealne. Podawaj z masłem, dobrą solą i ze śledziem.

     

    Ot. Ziemniaki i śledź. Para idealna. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też