Wytrawna tarta z porem, boczkiem i cebulą – idealna harmonia smaków

Tarta z porem
Źródło: GettyI mages

Składniki

Składniki na ciasto na kruchy spód

  • 1 sztuka Jajko
  • 100 g Maslo
  • 200 g Mąka pszenna
  • 3 łyżki Zimna woda

Składniki na farsz do tarty z porem

  • 1 sztuka Por
  • 1 sztuka Cebula
  • 5 plastrów Szynka
  • 3 sztuki Jajko
  • 200 g Kwaśna śmietana
  • 100 ml Mleko
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 garść Posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem w przepisie na tartę z porem jest wykonanie kruchego spodu. W tym celu musimy zagnieść ciasto z posiekanego, miękkiego masła i mąki. Kiedy je połączymy, dodajemy jajko i zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wkładamy formę do pieczenia tart lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, wstawiamy formę i pieczemy przez kwadrans.

  2. 2

    Kroimy szynkę na cienkie paski, a cebulę tniemy na cienkie piórka. Oba składniki wrzucamy na patelnię i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.

  3. 3

    Odcinamy jaśniejszą część pora od dojrzałych i twardych zielonych liści, kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy je na patelnię do szynki i cebuli i smażymy póki się nie zeszklą.

  4. 4

    Śmietanę, mleko, jajka i przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy.

  5. 5

    Po upieczeniu kruchego spodu układamy na nim zawartość patelni, a następnie wylewamy na nie śmietanę zmieszaną z pozostałymi składnikami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez mniej więcej 30-40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  6. 6

    Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki. Tarta z porem, boczkiem i cebulą będzie dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją serwować na przyjęciach, ale także zabrać porcję do pracy na drugie śniadanie lub obiad. 

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też