Pyszny przepis na tradycyjną zupę gulaszową

Zupa gulaszowa
Źródło: StockFood

Składniki

Zupa gulaszowa

  • 500 g Wołowina
  • 500 g Wieprzowina
  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Marchewki
  • 4 ząbki Czosnek
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 400 g Passata pomidorowa
  • 1.3 litr Bulion wołowy
  • 2.5 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Tymianek
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 0.5 Łyżeczka Chili mielone
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Curry
  • 1 łyżka Słodka papryka

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj garnek o wielkości ok. 5 litrów.

  2. 2

    Zupę gulaszową rozpoczynamy od czynności związanych z przygotowaniem mięsa. Opłucz je pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w kostkę. Podsmaż mięso we wcześniej przygotowanym nagrzanym garnku z 2 łyżkami oleju roślinnego. Zamiast oleju możesz użyć smalcu.

  3. 3

    W czasie smażenia się mięsa przystąp do przygotowania warzyw. Cebulę obierz z łupinek i drobno posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju. Obierz i pokrój czosnek, marchewkę oraz pietruszkę — najlepiej w plasterki. Paprykę starannie umyj i oczyść z gniazda nasiennego, po czym pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodaj do cebuli i smaż razem przez ok. 10 minut.

  4. 4

    Po 10 minutach warzywa dodaj do mięsa i całość zalej 5 szklankami bulionu wołowego zamiast bulionu możesz wykorzystać zwykłą wodę. W tym momencie dodaj również wszystkie przyprawy, wymieszaj zupę gulaszową i zostaw przykrytą, na małej mocy palnika na ok. 1,5 godziny. 

  5. 5

    Po wskazanym czasie do zupy gulaszowej dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz passatę i przecier pomidorowy. Wszystko ponownie wymieszaj i zostaw na ok. 30 minut, zwracając uwagę na to, by ziemniaki stały się miękkie.

  6. 6

    Zupa gulaszowa jest gotowa do podania. Idealnie sprawdzi się jako pożywny posiłek, który usatysfakcjonuje niejednego “głodomora”.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też