Klopsiki gryczane
Pyszne klopsiki warzywne, którym gotowana kasza gryczana nadaje doskonałej konsystencji.
Składniki
- 1 paczka Kasza gryczana
- 1 łyżka Olej
- 1 sztuka Cebula
- 2 sztuki Marchewki
- 2 ząbki Czosnek
- 1 garść Pietruszka
- 1 sztuka Jajko
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz czarny mielony
- 1 szczypta Kminek rzymski
- 50 g Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Kaszę gryczaną dokładnie opłucz pod zimną wodą i gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź i ostudź.
- 2
Na tarce zetrzyj marchewki i cebulę i smaż na oleju, aż warzywa będą miękkie.
- 3
W większej misce wymieszaj schłodzoną kaszę gryczaną, usmażoną marchewkę z cebulą, przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, całe jajko i mąkę. Następnie zacznij wyrabiać ciasto.
REKLAMA - 4
Uzyskaną mieszankę dopraw solą, czarnym pieprzem i mielonym kuminem.
- 5
Z ciasta gryczanego uformuj grubsze klopsiki, które panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania złotego koloru.
- 6
Klopsiki gryczane podawaj z gotowanymi ziemniakami lub surówką ze świeżych warzyw. Doskonale sprawdzą się również z domowym sosem czosnkowym.
Zobacz także: