Klopsiki gryczane

Pulpety gryczane
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 paczka Kasza gryczana
  • 1 łyżka Olej
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Marchewki
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 garść Pietruszka
  • 1 sztuka Jajko
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 szczypta Kminek rzymski
  • 50 g Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Kaszę gryczaną dokładnie opłucz pod zimną wodą i gotuj do miękkości (ok. 15 minut). Odcedź i ostudź.

  2. 2

    Na tarce zetrzyj marchewki i cebulę i smaż na oleju, aż warzywa będą miękkie.

  3. 3

    W większej misce wymieszaj schłodzoną kaszę gryczaną, usmażoną marchewkę z cebulą, przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, całe jajko i mąkę. Następnie zacznij wyrabiać ciasto.

  4. 4

    Uzyskaną mieszankę dopraw solą, czarnym pieprzem i mielonym kuminem.

  5. 5

    Z ciasta gryczanego uformuj grubsze klopsiki, które panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania złotego koloru.

  6. 6

    Klopsiki gryczane podawaj z gotowanymi ziemniakami lub surówką ze świeżych warzyw. Doskonale sprawdzą się również z domowym sosem czosnkowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też