Wigilijna kapusta z grzybami według tradycyjnej receptury
Wigilijna kapusta z grzybami to alternatywa dla bigosu świątecznego, przygotowywanego z grochem. Chcąc uzyskać aromatyczną, pełną wyrazistego smaku potrawę, w pierwszej kolejności należy zadbać o dobór właściwych składników. Sprawdź przepis na kapustę wigilijną z grzybami.
Składniki
- 1 kg Kapusty kiszonej
- 50 g Grzyby suszone
- 1 sztuka Marchewki
- 5 łyżek Olej
- 2 sztuki Cebula
- 2 sztuki Liście laurowe
- 3 ziarna Ziele angielskie
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 1 łyżeczka Cukier
Przygotowanie
- 1
Suszone grzyby zalej 2 szklankami zimnej wody i pozostaw w naczyniu na ok. 12 godz. Przez ten czas, wchłoną one partię płynu, przez co zwiększą swoją objętość i staną się bardziej miękkie. Wody, która pozostała w miseczce nie należy wylewać. Odstaw ją na bok, przyda się później.
- 2
Namoczone grzyby pokrój w drobne kawałeczki.
- 3
Obrane cebule pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut. Cebula powinna przybrać lekko złotawy kolor.
- 4
Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru wody i wsadź ją do dużego garnka. Możesz ją wcześniej drobno pokroić, jednak może być gotowana w całości, bez uprzedniego szatkowania. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj małą marchewkę i dodaj ją do kapusty. Do zawartości garnka dołóż przyprawy, tj. ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe, a następnie pokrojone wcześniej grzyby oraz podsmażoną cebulę. Całość zalej 1,5 szklanki wody oraz pozostałym płynem po moczeniu suszonych grzybów.
- 5
Wigilijną kapustę z grzybami należy dokładnie wymieszać i gotować ok. 2 godz. pod przykryciem, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Na samym końcu gotowania przypraw wigilijną potrawę łyżeczką cukru. Danie nie wymaga dodania soli, przez wzgląd na intensywny, kwaśno-słony posmak kapusty. Podstawowy przepis na kapustę wigilijną z grzybami można udoskonalić o śliwki.
- 6
Znakiem, świadczącym o tym, że danie jest już gotowe, będzie odpowiednia miękkość kapusty.
Zobacz także:
Piękno tkwi w prostocie – tak samo jest ze smakiem. Tradycyjna i bardzo stara receptura na wigilijną kapustę z grzybami jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu. Na uwagę zasługuje ponadto fakt, że zadowoli ona również osoby, które na co dzień nie spożywają mięsa bądź cierpią na nietolerancję glutenu.
Wigilijna kapusta – prosty przepis
Wielu z nas, nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez spożycia tego utrwalonego już w polskiej tradycji dania. Wigilijna kapusta z grzybami najlepiej smakuje przygotowana z suszonych prawdziwków lub podgrzybków. Niektóre przepisy podstawową wersję urozmaicają o suszone owoce, zwłaszcza śliwki, jednak nie jest to wymaganym zabiegiem. Poznaj przepis na najprostszą wersję kapusty wigilijnej z grzybami.