Wigilijna kapusta z grzybami według tradycyjnej receptury

Kapusta z grzybami
Źródło: StockFood

Składniki

  • 1 kg Kapusty kiszonej
  • 50 g Grzyby suszone
  • 1 sztuka Marchewki
  • 5 łyżek Olej
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 3 ziarna Ziele angielskie
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżeczka Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Suszone grzyby zalej 2 szklankami zimnej wody i pozostaw w naczyniu na ok. 12 godz. Przez ten czas, wchłoną one partię płynu, przez co zwiększą swoją objętość i staną się bardziej miękkie. Wody, która pozostała w miseczce nie należy wylewać. Odstaw ją na bok, przyda się później.

  2. 2

    Namoczone grzyby pokrój w drobne kawałeczki.

  3. 3

    Obrane cebule pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanej patelni przez ok. 10 minut. Cebula powinna przybrać lekko złotawy kolor.

  4. 4

    Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru wody i wsadź ją do dużego garnka. Możesz ją wcześniej drobno pokroić, jednak może być gotowana w całości, bez uprzedniego szatkowania. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj małą marchewkę i dodaj ją do kapusty.  Do zawartości garnka dołóż przyprawy, tj. ziele angielskie, czarny pieprz i liście laurowe, a następnie pokrojone wcześniej grzyby oraz podsmażoną cebulę. Całość zalej 1,5 szklanki wody oraz pozostałym płynem po moczeniu suszonych grzybów.

  5. 5

    Wigilijną kapustę z grzybami należy dokładnie wymieszać i gotować ok. 2 godz. pod przykryciem, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Na samym końcu gotowania przypraw wigilijną potrawę łyżeczką cukru. Danie nie wymaga dodania soli, przez wzgląd na intensywny, kwaśno-słony posmak kapusty. Podstawowy przepis na kapustę wigilijną z grzybami można udoskonalić o śliwki.

  6. 6

    Znakiem, świadczącym o tym, że danie jest już gotowe, będzie odpowiednia miękkość kapusty.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też