Śródziemnomorskie risotto z makaronem ryżowym
Makaron ryżowy o smaku ziół, z dodatkiem świeżych warzyw to doskonały pomysł na lekki obiad.
Składniki
- 300 g Makaron ryżowy
- 1 łyżka Olej
- 1 łyżka Masło
- 1 sztuka Cebula
- 1 sztuka Biała papryka
- 1 sztuka Bakłażan
- 1 litr Bulion warzywny
- Bazylia
- Rozmaryn
- Tymianek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
- 100 g Marynowane oliwki
- 10 sztuk Pomidory koktajlowe
- 1 sztuka Ogórek
- Parmezan starty
Przygotowanie
- 1
Pokrój bakłażana w cienkie plastry, podziel na talerz i dodaj sól. Gdy kawałki warzywa wypuszczą sok (po ok. 10 minutach), osusz je ręcznikiem papierowym.
- 2
Doprowadź bulion warzywny do wrzenia i pozwól mu bulgotać.
- 3
W oddzielnym garnku rozgrzej masło z olejem, dodaj posiekaną cebulę i smaż ok. 2 minut.
REKLAMA - 4
Następnie dodaj drobno posiekaną paprykę, krążki bakłażana, sól, przyprawy i suszone zioła.
- 5
Smaż wszystko razem przez ok. 2 minuty, a na koniec dodaj makaron ryżowy i łyżkę wrzącego bulionu.
- 6
Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj bulion warzywny. Risotto gotuj, aż makaron go wchłonie wywar i stanie się całkowicie miękki. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj garść startego parmezanu oraz łyżkę masła.
- 7
Teraz do risotto możesz dodać świeże warzywa (pomidory, ogórki) i marynowane oliwki — bezpośrednio do garnka lub rozłożyć dodatki już na talerzach.
Wypróbuj także przepis na risotto z soczewicy.