Śródziemnomorskie risotto z makaronem ryżowym

Śródziemnomorskie risotto z makaronem ryżowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Makaron ryżowy
  • 1 łyżka Olej
  • 1 łyżka Masło
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 sztuka Biała papryka
  • 1 sztuka Bakłażan
  • 1 litr Bulion warzywny
  • Bazylia
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 100 g Marynowane oliwki
  • 10 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 1 sztuka Ogórek
  • Parmezan starty

Przygotowanie

  1. 1

    Pokrój bakłażana w cienkie plastry, podziel na talerz i dodaj sól. Gdy kawałki warzywa wypuszczą sok (po ok. 10 minutach), osusz je ręcznikiem papierowym.

  2. 2

    Doprowadź bulion warzywny do wrzenia i pozwól mu bulgotać.

  3. 3

    W oddzielnym garnku rozgrzej masło z olejem, dodaj posiekaną cebulę i smaż ok. 2 minut.

  4. 4

    Następnie dodaj drobno posiekaną paprykę, krążki bakłażana, sól, przyprawy i suszone zioła.

  5. 5

    Smaż wszystko razem przez ok. 2 minuty, a na koniec dodaj makaron ryżowy i łyżkę wrzącego bulionu.

  6. 6

    Ciągle mieszając, stopniowo dodawaj bulion warzywny. Risotto gotuj, aż makaron go wchłonie wywar i stanie się całkowicie miękki. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj garść startego parmezanu oraz łyżkę masła.

  7. 7

    Teraz do risotto możesz dodać świeże warzywa (pomidory, ogórki) i marynowane oliwki — bezpośrednio do garnka lub rozłożyć dodatki już na talerzach.

     

    Wypróbuj także przepis na risotto z soczewicy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też