Gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką

Gulasz cielęcy z groszkiem i marchewką
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 800 g Cielęcina
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Seler
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 200 ml Białe wino
  • 300 ml Bulion wołowy
  • 500 g Groszek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Drobno posiekaj seler, cebulę i jedną marchewkę. Drugą marchewkę pokrój w większe kostki lub plastry. Umytą i oczyszczoną cielęcinę osusz, używając ręcznika papierowego, a następnie pokrój mięso na większe kawałki. Po chwili kawałki cielęciny obtocz w warstwie mąki pszennej i odstaw na bok.

  2. 2

    Na większą patelnię wylej oliwę z oliwek, a kiedy się nagrzeje, dodaj drobno posiekane warzywa. Po chwili na patelnię dodaj również mięso. Gdy cielęcina ładnie się zarumieni, zawartość patelni zalej białym winem wytrawnym i pozwól mu wyparować. Następnie dodaj większe kawałki marchewki i całość zalej bulionem wołowym. Duszoną cielęcinę z groszkiem i marchewką posól do smaku i dodaj odrobinę czarnego pieprzu mielonego. Patelnię przykryj pokrywką i duś danie przez ok. 40 minut (aż mięso stanie się miękkie).

  3. 3

    Na sam koniec duszenia, na patelnię dodaj groszek i gotuj całość przez kolejne 5 minut. Jeśli masz wrażenie, że duszona cielęcina z groszkiem jest zbyt sucha, dodaj do dania odrobinę gorącej wody.

  4. 4

    Danie podawaj z ryżem gotowanym na parze, przybranym posiekaną natką pietruszki. Innym sposobem podania gulaszu cielęcego z groszkiem i marchewką jest przygotowanie kremowego purée ziemniaczanego.

     

    Wypróbuj także przepis na duszoną łopatkę jagnięcą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też