Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Mięso wołowe
  • 2 łyżki Smalec
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżka Mielona papryka czerwona
  • 1 sztuka Papryka Kapia
  • 1 sztuka Biała papryka
  • 2 sztuki Pomidor
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 3 ząbki Czosnek
  • Pieprz czarny mielony
  • Majeranek
  • Kminek mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso wołowe pokrój w większą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej (lub smalec) i dodaj pokrojone mięso.

  2. 2

    Smaż wołowinę, aż stanie się miękka. Następnie dopraw mięso solą i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Składniki na gulasz smaż razem, aż cebula zmięknie, po czym posyp całość pieprzem.

  3. 3

    Dodaj również pokrojone papryki i pomidory — warzywa możesz podzielić na większe kawałki.

  4. 4

    Całość zalej wodą, aby mięso było w niej całkowicie zanurzone i gotuj ok. 70 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wołowina stanie się miękka.

  5. 5

    Następnie do garnka dolej więcej wody i pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki gotuj razem ok. 30 minut.

  6. 6

    Na koniec posól zupę gulaszową, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i dopraw przyprawami: majerankiem i  mielonym kminkiem.

  7. 7

    Porada: jeśli wolisz gęstszą zupę gulaszową, przed końcem gotowania możesz dodać do niej łyżkę mąki, wymieszaną w niewielkiej ilości wody.

     

    Wypróbuj także wersję gulaszu dla dzieci — sprawdź przepis na gulasz drobiowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też