Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem, z dodatkiem parmezanu i aromatycznych przypraw to pomysł na sycące, pyszne danie.
Składniki
- 200 g
- 3 ząbki Czosnek
- 250 g Szpinak baby
- 150 ml Śmietana kremówka 30 %
- 100 g Parmezan starty
- 1 sztuka Cebula
- 3 łyżki Sok z cytryny
- 2 łyżki Masło klarowane
- 1 szczypta Gałka muszkatołowa
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 1 szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 2
W międzyczasie przygotuj szpinak. Opłucz liście pod zimną wodą, delikatnie je osusz, podziel na mniejsze kawałki i pozbądź się ogonków.
- 3
Na średniej patelni roztop masło klarowane i smaż na nim obraną i drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż ok. 2 minut. Następnie na patelnię dodaj szpinak i smaż ok. 10 minut.
REKLAMA - 4
Następnie na patelnię dodaj szpinak. Całość smaż ok. 10 minut.
- 5
Do szpinaku dodaj pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Połącz go z sokiem z cytryny i śmietaną. Całość dokładnie wymieszaj.
- 6
Do farszu szpinakowego wsyp odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Gotowy makaron ze szpinakiem nałóż na talerze i posyp startym parmezanem.
Zobacz także: