Makaron ze szpinakiem

 Makaron ze szpinakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g
  • 3 ząbki Czosnek
  • 250 g Szpinak baby
  • 150 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 100 g Parmezan starty
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 łyżki Sok z cytryny
  • 2 łyżki Masło klarowane
  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj szpinak. Opłucz liście pod zimną wodą, delikatnie je osusz, podziel na mniejsze kawałki i pozbądź się ogonków.

  3. 3

    Na średniej patelni roztop masło klarowane i smaż na nim obraną i drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż ok. 2 minut. Następnie na patelnię dodaj szpinak i smaż ok. 10 minut.

  4. 4

    Następnie na patelnię dodaj szpinak. Całość smaż ok. 10 minut.

  5. 5

    Do szpinaku dodaj pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Połącz go z sokiem z cytryny i śmietaną. Całość dokładnie wymieszaj.

  6. 6

    Do farszu szpinakowego wsyp odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Gotowy makaron ze szpinakiem nałóż na talerze i posyp startym parmezanem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też