Mango sticky rice
Mango sticky rice to słynny deser tajski, który skradł serce wielu miłośnikom smakowania lokalnych kuchni. Możesz zrobić go we własnym domu — pomoże Ci w tym poniższy przepis.
Składniki
- 1 sztuka Mango
- 1 szklanki Ryż jaśminowy
- 200 ml Mleczko kokosowe
- 0.5 Sztuka Sok z limonki
- 3 łyżki Cukier kokosowy
- 1 szczypta Sól
- Sezam
Przygotowanie
- 1
Ziarenka ryżu zalej zimną wodą. Najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed przyrządzaniem deseru.
- 2
Opłucz ryż i zalej go połową szklanki wody. Następnie gotuj go 10-15 minut, a po gotowaniu odstaw garnek na bok i przykryj pokrywką na kolejne 10 minut.
- 3
Do niewielkiego rondelka dodaj ok. 10 łyżeczek mleczka kokosowego wraz z cukrem oraz solą i gotuj razem przez ok. 5 minut.
REKLAMA - 4
Odstany ryż zalej pozostałą częścią mleczka kokosowego i starannie wymieszaj składniki.
- 5
Pokrój mango w niewielkie kosteczki. Następnie wyłóż ryż na miseczki i dodaj kawałki owoców.
- 6
Mango sticky rice polej przygotowanym sosem z mleczka kokosowego i skrop limonką. Na koniec posyp deser odrobiną sezamu.
Zobacz także: