Mango sticky rice

Mango sticky rice
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 sztuka Mango
  • 1 szklanki Ryż jaśminowy
  • 200 ml Mleczko kokosowe
  • 0.5 Sztuka Sok z limonki
  • 3 łyżki Cukier kokosowy
  • 1 szczypta Sól
  • Sezam

Przygotowanie

  1. 1

    Ziarenka ryżu zalej zimną wodą. Najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed przyrządzaniem deseru.

  2. 2

    Opłucz ryż i zalej go połową szklanki wody. Następnie gotuj go 10-15 minut, a po gotowaniu odstaw garnek na bok i przykryj pokrywką na kolejne 10 minut.

  3. 3

    Do niewielkiego rondelka dodaj ok. 10 łyżeczek mleczka kokosowego wraz z cukrem oraz solą i gotuj razem przez ok. 5 minut.

  4. 4

    Odstany ryż zalej pozostałą częścią mleczka kokosowego i starannie wymieszaj składniki.

  5. 5

    Pokrój mango w niewielkie kosteczki. Następnie wyłóż ryż na miseczki i dodaj kawałki owoców.

  6. 6

    Mango sticky rice polej przygotowanym sosem z mleczka kokosowego i skrop limonką. Na koniec posyp deser odrobiną sezamu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też