Croque monsieur — zapiekana kanapka z serem i szynką

 Croque monsieur — zapiekana kanapka z serem i szynką
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 kromki Chleb
  • 50 g Szynka wieprzowa
  • 70 g Ser Ementaler

Sos beszamelowy

  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 250 ml Mleko
  • Gałka muszkatołowa
  • Biały pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej masło na patelni, dodaj mąkę i wymieszaj, dodając trochę mleka.

  2. 2

    Ciągle mieszając, gotuj gęsty beszamel, który dopraw odrobiną gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą. Kiedy sos będzie już gotowy, odstaw go do ostygnięcia i przygotuj pozostałe składniki.

  3. 3

    W tosterze lub piekarniku rozgrzanym do 200 st. C podpiecz chleb na złoty kolor.

  4. 4

    Na pierwszą kromkę chleba nałóż warstwę sosu beszamelowego, 1/3  tartego sera, następnie dodaj plastry szynki, porcję sera i nakryj kanapkę drugą kromką. Na górę nałóż resztę beszamelu i ostatnią, trzecią już część sera.

  5. 5

    Tak przygotowane croque monsieur piecz w gorącym piekarniku przez 7-9 minut, aż ser się rozpuści, a kanapka pięknie zarumieni.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też