Croque monsieur — zapiekana kanapka z serem i szynką
Bogata, syta i wspaniale wyglądająca kanapka, która jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Zobacz, jak zrobić najsłynniejszą francuską kanapkę — croque monsieur.
Składniki
- 2 kromki Chleb
- 50 g Szynka wieprzowa
- 70 g Ser Ementaler
Sos beszamelowy
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 250 ml Mleko
- Gałka muszkatołowa
- Biały pieprz
- Sól
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej masło na patelni, dodaj mąkę i wymieszaj, dodając trochę mleka.
- 2
Ciągle mieszając, gotuj gęsty beszamel, który dopraw odrobiną gałki muszkatołowej, białym pieprzem i solą. Kiedy sos będzie już gotowy, odstaw go do ostygnięcia i przygotuj pozostałe składniki.
- 3
W tosterze lub piekarniku rozgrzanym do 200 st. C podpiecz chleb na złoty kolor.
REKLAMA - 4
Na pierwszą kromkę chleba nałóż warstwę sosu beszamelowego, 1/3 tartego sera, następnie dodaj plastry szynki, porcję sera i nakryj kanapkę drugą kromką. Na górę nałóż resztę beszamelu i ostatnią, trzecią już część sera.
- 5
Tak przygotowane croque monsieur piecz w gorącym piekarniku przez 7-9 minut, aż ser się rozpuści, a kanapka pięknie zarumieni.
Zobacz także: