Zupa koperkowa

Zupa koperkowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 litr Bulion warzywny
  • 1.5 pęczek Koperek
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 ząbek Czosnek
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • 1 łyżka Masło
  • 1 Żółtko
  • 2 łyżki Jogurt grecki
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 łyżeczka Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. 1

    Zagotuj bulion warzywny.

  2. 2

    Umyj warzywa i obierz je ze skórki. Marchew pokrój w cienkie plastry, a ziemniaki w niewielką kostkę. Warzywa dodaj do bulionu warzywnego i gotuj razem przez ok. kwadrans. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą zupę krem.

  3. 3

    Umyj koperek, odetnij łodygi i posiekaj na drobne kawałki.

  4. 4

    Na niewielkiej patelni rozpuść masło, wymieszaj je z posiekanym koperkiem i smaż przez 60 sekund. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś jeszcze chwilę.

  5. 5

    Usmażony czosnek z koperkiem dodaj do kremu warzywnego. Zagotuj zupę koperkową i dopraw ją, dodając odrobinę pieprzu i gałki muszkatołowej.

  6. 6

    W niewielkiej misce połącz żółtko razem z jogurtem greckim. Dodaj odrobinę zupy koperkowej, delikatnie zamieszaj składniki i dodaj je do zupy krem. Podawaj na ciepło.

  7. 7

    Posiłek nadaje się dla dzieci już od 7. miesiąca życia.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też