Zupa koperkowa
Przepis na zupę koperkową jest bardzo prosty. To ciepły posiłek dedykowany pociechom, który nie tylko nasyci, ale i będzie łagodny dla małego brzuszka.
Składniki
- 1 litr Bulion warzywny
- 1.5 pęczek Koperek
- 1 sztuka Marchew
- 1 ząbek Czosnek
- 4 sztuki Ziemniaki
- 1 łyżka Masło
- 1 Żółtko
- 2 łyżki Jogurt grecki
- 1 szczypta Pieprz
- 1 łyżeczka Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- 1
Zagotuj bulion warzywny.
- 2
Umyj warzywa i obierz je ze skórki. Marchew pokrój w cienkie plastry, a ziemniaki w niewielką kostkę. Warzywa dodaj do bulionu warzywnego i gotuj razem przez ok. kwadrans. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą zupę krem.
- 3
Umyj koperek, odetnij łodygi i posiekaj na drobne kawałki.
REKLAMA - 4
Na niewielkiej patelni rozpuść masło, wymieszaj je z posiekanym koperkiem i smaż przez 60 sekund. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś jeszcze chwilę.
- 5
Usmażony czosnek z koperkiem dodaj do kremu warzywnego. Zagotuj zupę koperkową i dopraw ją, dodając odrobinę pieprzu i gałki muszkatołowej.
- 6
W niewielkiej misce połącz żółtko razem z jogurtem greckim. Dodaj odrobinę zupy koperkowej, delikatnie zamieszaj składniki i dodaj je do zupy krem. Podawaj na ciepło.
- 7
Posiłek nadaje się dla dzieci już od 7. miesiąca życia.
Zobacz także: