Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 ml Mleko roślinne
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 łyżka Cukier trzcinowy
  • 50 g Gorzka czekolada 70%
  • 1 kawałek Świeży imbir
  • 4 sztuki Kardamon
  • 3 sztuki Goździki
  • 2 laski Cynamon
  • 1 szczypta Pieprz cayenne

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie składniki umieść w garnku. Zacznij od wybranego mleka — do przepisu możesz użyć mleka sojowego, migdałowego, kokosowego lub orzechowego.

  2. 2

    Do mleka dodaj kakao, cukier i połamaną czekoladę.

  3. 3

    Imbir pokrój w plastry, rozdrobnij pestki kardamonu nożem i dodaj do garnka razem z całymi goździkami i laskami cynamonu.

  4. 4

    Aby wzmocnić czekoladowy smak, dodaj szczyptę pieprzu cayenne.

  5. 5

    Zagotuj czekoladę na średnim ogniu, nie przestając jej mieszać. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, gotuj jeszcze minutę lub dwie.

  6. 6

    Czekoladę przecedź przez sitko do kubków i udekoruj je odcedzonymi laskami cynamonu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też