Czekolada na gorąco
Gorąca czekolada doprawiona kardamonem i cynamonem, z nutą pikanterii, którą napój zawdzięcza imbirowi i pieprzowi cayenne. Idealny napój na chłodne wieczory.
Składniki
- 400 ml Mleko roślinne
- 2 łyżki Kakao
- 1 łyżka Cukier trzcinowy
- 50 g Gorzka czekolada 70%
- 1 kawałek Świeży imbir
- 4 sztuki Kardamon
- 3 sztuki Goździki
- 2 laski Cynamon
- 1 szczypta Pieprz cayenne
Przygotowanie
- 1
Wszystkie składniki umieść w garnku. Zacznij od wybranego mleka — do przepisu możesz użyć mleka sojowego, migdałowego, kokosowego lub orzechowego.
- 2
Do mleka dodaj kakao, cukier i połamaną czekoladę.
- 3
Imbir pokrój w plastry, rozdrobnij pestki kardamonu nożem i dodaj do garnka razem z całymi goździkami i laskami cynamonu.
REKLAMA - 4
Aby wzmocnić czekoladowy smak, dodaj szczyptę pieprzu cayenne.
- 5
Zagotuj czekoladę na średnim ogniu, nie przestając jej mieszać. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki, gotuj jeszcze minutę lub dwie.
- 6
Czekoladę przecedź przez sitko do kubków i udekoruj je odcedzonymi laskami cynamonu.
Zobacz także: