Falafel z buraka
Pyszne wegańskie kulki z buraka i ciecierzycy. Koniecznie spróbuj!
Autor:
Smak.pl
Dania wegańskie
Dania do godziny
Warzywa
Bakalie
Dieta bez laktozy
Dla diabetyków
Dla młodych mam
Podwieczorek
REKLAMA
Składniki
- 200 g Czerwony burak
- 1 sztuka Cebula
- 4 ząbki Czosnek
- 1 puszka Ciecierzyca
- 1 garść Natka pietruszki
- 30 g Orzechy włoskie
- 80 g Bułka tarta
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka Skórka z cytryny
- 2 łyżeczki Kminek mielony
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Do robota kuchennego włóż: obrane, pokrojone w plastry buraki, pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek, odsączoną ciecierzycę, garść posiekanej pietruszki, orzechy, bułkę tartą, olej, skórkę z cytryny, mielony kminek i wszystko razem wymieszaj na gęste puree, które dopraw czarnym pieprzem.
- 2
Z mieszanki formuj kulki wielkości piłeczki golfowej (ok. 15 sztuk). Buraczane falafele ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- 3
Wegańskie kuleczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut.
REKLAMA - 4
REKLAMA