Falafel z buraka

Falafel z buraka
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g Czerwony burak
  • 1 sztuka Cebula
  • 4 ząbki Czosnek
  • 1 puszka Ciecierzyca
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 30 g Orzechy włoskie
  • 80 g Bułka tarta
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka Skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki Kminek mielony
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Do robota kuchennego włóż: obrane, pokrojone w plastry buraki, pokrojoną w ćwiartki cebulę, czosnek, odsączoną ciecierzycę, garść posiekanej pietruszki, orzechy, bułkę tartą, olej, skórkę z cytryny, mielony kminek i wszystko razem wymieszaj na gęste puree, które dopraw czarnym pieprzem.

  2. 2

    Z mieszanki formuj kulki wielkości piłeczki golfowej (ok. 15 sztuk). Buraczane falafele ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. 3

    Wegańskie kuleczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 25 minut.

  4. 4

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też