Ciasto z gruszkami i budyniem to smaczny i efektowny deser dla całej rodziny
Ciasto z gruszkami i budyniem to deser smaczny i prosty w przygotowaniu. Ciasto jest podobne do szarlotki z budyniem, ale zamiast jabłek wykorzystuje się gruszki, dzięki czemu ciasto ma zaskakujący smak i cudowny aromat. Ciasto z gruszkami i budyniem przygotowane na podstawie tego przepisu posmakuje każdemu, od dzieci po seniorów. Zobacz, jak zrobić ciasto z gruszkami i budyniem, które pochwali nawet teściowa.
Składniki
Ciasto kruche:
- 180 g Mąka pszenna
- 1 sztuka Jajko
- 1 sztuka Żółtko
- 1 łyżka Smalec
- 80 g Masło
- 1 łyżka Cukier puder
- 1 Szczypta Sól
Gruszki:
- 7 sztuk Gruszka
- 1 łyżeczka Masło
- 1 łyżeczka Cynamon
- 2 łyżeczki Cukier
Kruszonka:
- 150 g Masło
- 1.5 szklanki Mąka pszenna
- 2 sztuki Żółtko
- 1 łyżeczka Cukier waniliowy
- 3 łyżeczki Cukier
Dodatkowo:
- 1 opakowanie Budyń śmietankowy
- 0.5 Litr Mleko
- 1 łyżeczka Masło
- 1 łyżeczka Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Kruche ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier puder i wymieszaj. Następnie zrób wgłębienie i wbij jajko oraz żółtko. Dodaj pokrojone masło i smalec, wyrób ciasto. Okrągłą formę (najlepiej 24 cm) wysmaruj cienką warstwą masła i posyp bułką tartą. Do formy włóż ciasto, rozgnieć je równomiernie na spodzie, zrób małe brzegi. Odstaw ciasto do lodówki.
- 2
Gruszki: Umyj owoce w zimnej wodzie, obierz, przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszki w grubą kostkę. Do rondelka dodaj masło, roztop i wrzuć pokrojone gruszki. Dodaj cynamon oraz cukier i duś na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw wystudź.
- 3
Budyń: Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź.
- 4
Kruszonka: Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę cukru waniliowego oraz biały cukier i wymieszaj. Zrób wgłębienie i wpij 2 żółtka. Zimne masło pokrój w grubą kostkę i dodaj do mąki. Delikatnie, ale szybko rozcieraj masło z mąką, tak aby powstały luźne okruchy.
- 5
Składanie ciasta: Wyjmij formę z lodówki. Na ciasto wyłóż przygotowane gruszki, a na wierzchu zrób kleksy z ugotowanego budyniu (delikatnie wyrównaj powierzchnie) całość przykryj kruszonką.
- 6
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wstaw ciasto na 35 minut. Wyjmij, wystudź i posyp cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Ciastka bez mleka, jajek i masła — te pyszne łakocie przygotujesz tylko z 2 składników!
- Domowe ciastka oreo lepsze niż oryginał. Musisz ich spróbować!
- Idealnie miękkie kokosanki – chrupiące na zewnątrz, wilgotne w środku
Jakie gruszki wybrać?
Do ciasta z gruszkami i budyniem nadaje się każdy rodzaj gruszki. Najlepszą i najbardziej dostępną jest klopsa. Niezależnie od tego, po jaką gruszkę sięgniesz pamiętaj o tym, żeby je podsmażyć ma maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Cynamon podbija smak gruszek, ale jeśli go nie lubisz pomiń go. Jeśli masz dojrzałe gruszki, smaż je o połowę krócej.
Jak zrobić dobre kruche ciasto?
Jeśli chcesz zrobić dobre ciasto kruche, trzymaj się poniższych zasad. Po pierwsze do ciasta kruchego dodajemy masło (nie margarynę) oraz smalec, bo to on nadaje prawdziwej kruchości i lekkości ciastu. Tłuszcze, które trafiają do ciasta muszą być zimne. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, wystarczy, że składniki wymieszają się ze sobą. Przygotowane ciasto trzeba schłodzić. Najlepiej wyłożyć foremkę ciastem i odstawić całość do lodówki na czas przygotowania pozostałych elementów ciasta.
Przepis na domowy budyń
Przygotowanie domowego budyniu jest bardzo proste. Przygotuj 2 szklanki mleka. 1,5 szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj łyżeczkę cukru waniliowego, łyżeczkę masła i 2 łyżeczki cukru. Wymieszaj i zacznij gotować mleko. Do pozostałego mleka dodaj 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i 2 żółtka. Dokładnie wymieszaj. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, wlej cienką strużką przygotowany płyn i energicznie mieszaj, zagotuj i gotowe.
Przechowywanie ciasta z gruszkami i budyniem
Ciasto z gruszkami i budyniem nie musi stać w lodówce. Wystarczy przykryć je bawełnianą ściereczką i odstawić w chłodniejsze miejsce. Upieczone ciasto należy spożyć maksymalnie 3 dni od przygotowania. Ciasto można mrozić, ale po odmrożeniu jego struktura nie będzie już taka, jak po upieczeniu. Kruszonka będzie miękka, a całość bardziej zbita.