Ciasto z gruszkami i budyniem to smaczny i efektowny deser dla całej rodziny

Ciasto z gruszkami
Źródło: Shutterstock

Składniki

Ciasto kruche:

  • 180 g Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 1 łyżka Smalec
  • 80 g Masło
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 1 Szczypta Sól

Gruszki:

  • 7 sztuk Gruszka
  • 1 łyżeczka Masło
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 2 łyżeczki Cukier

Kruszonka:

  • 150 g Masło
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 2 sztuki Żółtko
  • 1 łyżeczka Cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki Cukier

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie Budyń śmietankowy
  • 0.5 Litr Mleko
  • 1 łyżeczka Masło
  • 1 łyżeczka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Kruche ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier puder i wymieszaj. Następnie zrób wgłębienie i wbij jajko oraz żółtko. Dodaj pokrojone masło i smalec, wyrób ciasto. Okrągłą formę (najlepiej 24 cm) wysmaruj cienką warstwą masła i posyp bułką tartą. Do formy włóż ciasto, rozgnieć je równomiernie na spodzie, zrób małe brzegi. Odstaw ciasto do lodówki.

  2. 2

    Gruszki: Umyj owoce w zimnej wodzie, obierz, przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszki w grubą kostkę. Do rondelka dodaj masło, roztop i wrzuć pokrojone gruszki. Dodaj cynamon oraz cukier i duś na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw wystudź.

  3. 3

    Budyń: Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź.

  4. 4

    Kruszonka: Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę cukru waniliowego oraz biały cukier i wymieszaj. Zrób wgłębienie i wpij 2 żółtka. Zimne masło pokrój w grubą kostkę i dodaj do mąki. Delikatnie, ale szybko rozcieraj masło z mąką, tak aby powstały luźne okruchy.

  5. 5

    Składanie ciasta: Wyjmij formę z lodówki. Na ciasto wyłóż przygotowane gruszki, a na wierzchu zrób kleksy z ugotowanego budyniu (delikatnie wyrównaj powierzchnie) całość przykryj kruszonką.

  6. 6

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też